AGENCIJA ZA LEKOVE EU ODOBRILA VAKCINU PFIZER I BIONTECH Evropska komisija odlučuje u ponedeljak uveče

EULifestyleVestiZdravlje

21.12.2020 15:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

AGENCIJA ZA LEKOVE EU ODOBRILA VAKCINU PFIZER I BIONTECH Evropska komisija odlučuje u ponedeljak uveče AGENCIJA ZA LEKOVE EU ODOBRILA VAKCINU PFIZER I BIONTECH Evropska komisija odlučuje u ponedeljak uveče
Evropsko regulatorno telo EMA preporučilo je danas vakcinu protiv Kovid-19 farmaceutskih kompanija Pfizer i BioNtech. EMA je preporučila da Evropska komisija sada dodeli uslovno... AGENCIJA ZA LEKOVE EU ODOBRILA VAKCINU PFIZER I BIONTECH Evropska komisija odlučuje u ponedeljak uveče

Evropsko regulatorno telo EMA preporučilo je danas vakcinu protiv Kovid-19 farmaceutskih kompanija Pfizer i BioNtech.

EMA je preporučila da Evropska komisija sada dodeli uslovno odobrenje za stavljanje u promet vakcine, što bi trebalo da se dogodi za dva dana.

Distribucija prve vakcine protiv Covid-19 među zemljama članicama EU trebalo bi da počne istovremeno od 26. decembra, a vakcinacije već dan kasnije.

U EU naglašavaju da će termini i uslovi vakcinacije zavisti od nacionalnih stategija zemlja članica.

Odlučujući momenat

Pozitivno mišljenje Evrope agencije za lekove o vakcini kompanija Pfizer i BioNtech je „odlučujući momenat” u naporima za obezbeđenje ”sigurne i efikasne vakcine za Evropljane”, izjavila je predsednica Evrpopske komisije Ursula fon der Lajen.

”Sada ćemo delovati brzo. Očekujem odluku Evropske komisije do večeras”, poručila je Fon der Lajenova na Tviteru.

Evropska komisija je ranije najavila da će joj biti potrebno dva dana da odobrenoj vakcini izda tržišnu dozvolu za teritoriju EU.

Uobičajan rok za izdavanje tržišne dozvole vakcina unutra EU je više od dva meseca, podsećaju u Evropskoj komisji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...