NAPOKON DOBRA VEST IZ AVIOINDUSTRIJE

Airbus planira povećanje proizvodnje

BiznisEUVesti

12.5.2021 08:57 Autor: Vladimir Jokanović 1

Airbus planira povećanje proizvodnje Airbus planira povećanje proizvodnje
Kompanija Airbus SE poručila je dobavljačima da budu spremni da povećaju proizvodnju za najprodavaniju seriju uskotrupnih aviona A320 na 53 mesečno do kraja iduće... Airbus planira povećanje proizvodnje

Kompanija Airbus SE poručila je dobavljačima da budu spremni da povećaju proizvodnju za najprodavaniju seriju uskotrupnih aviona A320 na 53 mesečno do kraja iduće godine. Airbus trenutno proizvodi 40 komada pomenutog modela.

Prema neimenovanim izvorima na koje se poziva Bloomberg, kompanija planira da u trećem kvartalu ove godine dostigne proizvodnju 43 aviona pomenutog modela, a da u poslednjem kvartalu tekuće godine taj broj bude 45.

Poznavaoci prilika u avioindustriji ocenjuju da je ovo dobra vest i da nagoveštava rast potražnje za najpopularnijim modelom kompanije Airbus, bez obzira na to što situacija u vezi sa pandemijom korona virusa ostaje neizvesna. Posebno je to slučaj na rastućem indijskom tržištu.

Izvor: Google

Najnoviji planovi i dalje su skromni u odnosu na stopu proizvodnje pre pandemije, kada je evropska kompanija mesečno izbacivala na tržište 60 komada aviona Airbus, sa planom da ove godine taj broj dostigne 63, a možda i 70 komada.  

Airbus je smanjio proizvodnju za trećinu na početku pandemije korona virusa, a kompanija nije želela da komentariše “spekulacije u vezi sa dugoročnim“ oporavkom proizvodnje. Njen portparol ipak je saopštio da je primetan oporavak tržišta i da bi ono u periodu između 2023. i 2025. godine moglo da se vrati na prepandemijski nivo.  

Kompanija je saopštila krajem aprila da tek treba da budu određene stope proizvodnje, ali da je pojačana potražnja za isporukama aviona za 2023. i 2024. godinu. Tom prilikom Airbus je izvestio o rastu prihoda za 147 odsto u prvom kvartalu 2021. godine, nakon katastrofalnog poslovanja u prošloj godini kada je zabeležen gubitak od 1,113 milijardi evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...