Usporena potrošnja u Kini

Akcije Alibabe pale 10 odsto

BerzaBiznisNovacSvetVesti

19.11.2021 09:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Akcije Alibabe pale 10 odsto Akcije Alibabe pale 10 odsto
Akcije kineske kompanije Alibaba oslabile su u petak za oko 10 odsto na berzi u Hongkongu, nakon što je ovaj gigant online maloprodaje upozorio... Akcije Alibabe pale 10 odsto

Akcije kineske kompanije Alibaba oslabile su u petak za oko 10 odsto na berzi u Hongkongu, nakon što je ovaj gigant online maloprodaje upozorio na usporavanje potrošnje. Kompanija predviđa da će njen godišnji prihod rasti najsporijim tempom od svog debija na berzi 2014. godine.

Slabe brojke pokazuju borbu kompanije sa sve većom konkurencijom i regulatornim udarima Pekinga, prenosi BBC. Akcije Alibabe koje se kotiraju u SAD izgubile su u četvrtak više od 11 odsto vrednosti. Akcije Alibabe u Hongkongu izgubile su više od 42 odsto vrednosti u poslednjih godinu dana.

Prihod kompanije Alibaba u trećem kvartalu tekuće godine porastao je za 29 procenata na 31,4 milijarde dolara, što je najsporija stopa rasta za godinu i po dana. Kompanija je takođe saopštila da očekuje da će njen godišnji prihod porasti između 20 i 23 odsto, što je manje od predviđanja analitičara.

Izvršni direktor Alibabe Danijel Žang (Daniel Zhang) rekao je investitorima da su jačanje konkurencije i usporavanje potrošnje u Kini glavni uzroci slabijeg rasta. Kineski kupci postali su oprezniji u pogledu potrošnje, uporedo sa novim talasima širenja korona virusa, nestašicama struje i zabrinutosti zbog tržišta nekretnina.

Alibaba se našla pod intenzivnom kontrolom Pekinga, jer su velikim tehnološkim kompanijama u Kini nametnuta nova stroga pravila. Ranije ove godine kompanija je platila rekordnu kaznu u iznosu 2,8 miliijardi dolara nakon što je istraga otkrila da je godinama zloupotrebljavala svoju tržišnu poziciju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...