INOSTRANI INVESTITORI OHRABRENI MERAMA PEKINGA

Akcije kineskih kompanija na tromesečnom maksimumu

BerzaInvesticijeNovacSvetVesti

26.5.2021 16:20 Autor: Vladimir Jokanović 1

Akcije kineskih kompanija na tromesečnom maksimumu Akcije kineskih kompanija na tromesečnom maksimumu
Vrednosti akcija kineskih kompanija porasle su na najviši nivo u poslednjih nekoliko meseci usled rekordnih inostranih investicija. Šangajski Composite indeks porastao je u sredu... Akcije kineskih kompanija na tromesečnom maksimumu

Vrednosti akcija kineskih kompanija porasle su na najviši nivo u poslednjih nekoliko meseci usled rekordnih inostranih investicija. Šangajski Composite indeks porastao je u sredu za 0,3 odsto, nakon rasta od 2,4 procenta u utorak, dostižući najvišu vrednost u poslednja tri meseca.

Indeks CSI300 ojačao je u utorak za 3,2 procenta, a u sredu za još 0,4 odsto. Skok vrednosti indeksa u utorak bio je u direktnoj vezi sa aktivnošću inostranih investitora, koji su otkupili akcije u rekordnoj neto vrednosti od 21,7 milijardi juana (3,4 milijarde dolara), prenosi South China Morning Post.

Ofšor fondovi otkupili su u sredu još 9,1 milijardu juana kineskih akcija, čime su dosadašnji ovogodišnji iznosi dostigli oko 190 milijardi juana, pokazuju podaci kojima barata Bloomberg. Ključni razlozi za pojačanu aktivnost na tržištu kineskih akcija su ublažavanje zabrinutosti od inflacije i snaženje vrednosti juana.

Izvor: Google

Prema objašnjenju najveće kineske brokerske kuće Citic Securities, delovanje kreatora politike smanjilo je pritisak na rast cena industrijskih proizvoda i samim tim smanjenje straha od inflacije. S druge strane, jači juan privlači strane investitore koji traže veće prinose na lokalnim tržištima.

Napori Pekinga da snizi cene roba i nametne veću kontrolu nad finansijskim tržištima okrenuli su investitore ka defanzivnijoj imovini, poput potrošačkih akcija sa stabilnim novčanim tokovima. Akcije kompanije za proizvodnju alkoholnih pića Kweichow Moutai Co. ojačale su za šest odsto nakon što su mediji izvestili da preduzeće ima cilj da udvostruči prihode do 2025. godine.

„Pekinško suzbijanje cena roba podstaklo je investitore da ulažu više sredstava. Akcije kao što su Kweichow Moutai su atraktivne, imajući u vidu stabilne izglede zarade i relativno razumnu procenu nakon ovogodišnje korekcije“, rekao je Žang Gang, strateg za centralne kineske hartije od vrednosti.

Izvor: Google

Peking je preduzeo niz mera kako bi smanjio cene roba. Cene rude gvožđa, čelika i mnogih sirovina dostigle su rekordno visoke vrednosti poslednjih nedelja, što je posledica poremećaja lanaca snabdevanja i tekućeg globalnog ekonomskog oporavka.

Poljoprivredni sektor i podindeksi koji prate preduzeća koja proizvode električna vozila izgubili su 0,6 procenata vrednosti. Akcije proizvođača baterija EVE Energy Co oslabile su za 4,1 odsto. Indeks startap preduzeća ChiNext Composite oslabio je za 0,95 procenat, prenosi TheStar.

Indeks nekretnina porastao je za 1,49 procenata, a finansijski sektor za 0,52 odsto. Akcije pekinške kuće za promet nekretnina China Fortune Land Development Co ojačale su za 4,3 procenta, dok su akcije finansijske kompanije China Industrial Securities Co porasle za čitavih 10 procenata.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...