AKCIJE NA WALL STREETU I DALJE REKORDNO VISOKE

Berza ne može puno bolje od ovoga

BerzaNovacSvetVesti

22.1.2021 00:30 Autor: Vladimir Jokanović 0

Berza ne može puno bolje od ovoga Berza ne može puno bolje od ovoga
Dva od tri ključna indeksa na njujorškoj berzi Wall Street popravili su u četvrtak istorijski visoke vrednosti od prethodnog dana, dok je Down Jones... Berza ne može puno bolje od ovoga

Dva od tri ključna indeksa na njujorškoj berzi Wall Street popravili su u četvrtak istorijski visoke vrednosti od prethodnog dana, dok je Down Jones izgubio neznatnih 0,04 odsto vrednosti. S&P500 sasvim blago je ojačao do novog rekorda za 0,03 odsto, dok je vrednost Nasdaq indeksa porasla za 0,55 procenata.

Do novih rekorda berza je uzletela u sredu kada je inaugurisan novi predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden). U očekivanju još jednog obimnog finansijkog podsticaja, u vrednosti 1.900 milijardi dolara, koji je on nedavno obećao, euforično se trgovalo i drugog dana njegovog predsedničkog mandata.

On je prvi radni dan u Beloj kući započeo potpisivanjem niza izvršnih naloga, kojima je poništio ukaze svog prethodnika Donalda Trampa (Donald Trump), a S&P500 je najviše ojačao još od dana inauguracije Ronalda Regana 1985. Takođe, S&P500 je ojačao u periodu od izbornog dana do inauguracije predsednika za više od 14 odsto, što je takođe najviše ikada, prenosi Yahoo Finance.

Berzanski analitičari navode da su iznenađeni brzinom kojom su trgovci odbacili sva otvorena politička pitanja koja su se činila velikim u protekle tri nedelje, epidemiološku krizu, kao i najnovije podatke o nezaposlenosti u SAD, jer su kratkoročno fokusirani na Bajdenovu politiku velikih fiskalnih stimulansa. Stručnjaci procenjuju da berze ne mogu puno bolje od ovoga, pa predviđaju određene korekcije, odnosno pad njihovih vrednosti.

Akcije kompanije Apple porasle su za 3,67 odsto, Amazona za 1,34 procenta, dok je Google ojačao za 0,22 odsto, a Microsoft za 0,28 odsto. Istovremeno, vrednost akcija Netflixa pala je za 1,11, a akcije kompanije Walt Disney oslabile su za 1,36 procenata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...