Holandsko-britanski naftni gigant menja adresu

Akcionari izglasali preseljenje kompanije Shell

BiznisEUNovacSvetVesti

10.12.2021 08:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Akcionari izglasali preseljenje kompanije Shell Akcionari izglasali preseljenje kompanije Shell
Akcionari kompanije Dutch Royal Shell PLC izglasali su ukidanje dvostruke strukture deonica, kao i premeštanje njenog sedišta iz Haga u London. Odbori kompanije predstavili... Akcionari izglasali preseljenje kompanije Shell

Akcionari kompanije Dutch Royal Shell PLC izglasali su ukidanje dvostruke strukture deonica, kao i premeštanje njenog sedišta iz Haga u London. Odbori kompanije predstavili su plan u novembru, navodeći da bi pojednostavljenje ojačalo konkurentnost i olakšalo isplatu dividendi i otkup akcija.

Za odobrenje plana za preseljenje i preimenovanje kompanije u Shell PLC, bez titule „Dutch Royal“ (Kraljevska holandska), potrebno je 75 odsto glasova akcionara, koji o tome odlučuju na sastanku u Roterdamu, prenosi Reuters. Upravni odbor će se sastati početkom naredne godine kako bi potvrdio tu odluku.

Prema do sada prebrojanim glasovima, čak 99 procenata deoničara glasalo je za pomenute promene, saopštila je britanska novinska agencija.

Analitičari navode da je odluka kompanije Shell o preseljenju delimično motivisana presudom holandskog suda u maju, kojom mu je naloženo da smanji emisiju ugljen-dioksida za 45 procenata do 2030. godine. Shell, koji se žalio na tu presudu, naveo je da to neće uticati na njegovu politiku zaštite životne sredine.

Kao drugi faktor pominje se oporezivanje. Budući da je sedište kompanije u Holandiji, dividende koje se uplaćuju na njihove „A“ akcije podležu holandskom porezu od 15 procenata. Isplate za „B“ akcije distribuiraju se kroz „Mehanizam pristupa dividendi“, koji se prenosi preko trusta registrovanog na ostrvu Džerzi, kako bi se izbegao holandski porez.

Nova struktura sa pojedinačnim udelom i britanski poreski sistem rešiće ta pitanja, jer Velika Britanija ne naplaćuje porez na dividende. Kompanija planira da vrati sedam milijardi dolara prihoda akcionarima od prodaje gasnih sredstava u SAD. Holandska vlada izrazila je razočaranje zbog odluke Shella da napusti zemlju, a predlog da se kompaniji nametne „izlazna taksa“ nije dobio podršku u parlamentu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...