U ponedeljak ističe rok za podnošenje prijava za plaćanje godišnjeg poreza na dohodak građana

Ako ste dobro zarađivali u korona godini, ne zaboravite da to prijavite poreznicima

SrbijaVesti

13.5.2021 08:01 Autor: Gordana Bulatović 0

Ako ste dobro zarađivali u korona godini, ne zaboravite da to prijavite poreznicima Ako ste dobro zarađivali u korona godini, ne zaboravite da to prijavite poreznicima
Rok za podnošenje poreske prijave za godišnji porez na dohodak građana po osnovu dohotka ostvarenog u 2020. godini je ponedeljak, 17. maj 2021. godine.... Ako ste dobro zarađivali u korona godini, ne zaboravite da to prijavite poreznicima

Rok za podnošenje poreske prijave za godišnji porez na dohodak građana po osnovu dohotka ostvarenog u 2020. godini je ponedeljak, 17. maj 2021. godine.

Građani, čiji ukupan neto dohodak u 2020. godini premašuje iznos od 2.987.424 dinara, su u obavezi da podnesu godišnju poresku prijavu. U poreskoj prijavi se iskazuje ukupan neto dohodak ostvaren u 2020. godini i neoporeziv iznos, a razliku čini dohodak za oporezivanje.

Obrazac PPDG-2R, koji može da se preuzme i na sajtu Poreske uprave Srbije, treba popuniti i uputiti ga poreznicima na opštini gde obveznik ima prijavljeno boravište. Zakon predviđa da je moguće poresku prijavu dostaviti PU u papirnom ili elektronskom obliku. Kada je u pitanju papirni oblik, potpuno je svejedno da li će obveznik prijavu odneti u pisarnicu filijale PU ili će je uputiti poštom.

Za podnošenje elektronske godišnje poreske prijave neophodno je posedovanje kvalifikovanog elektronskog sertifikata za pristup portalu Poreske uprave – ePorezi ili davanje ovlašćenja drugom licu preko PEP obrasca.

Dohodak za oporezivanje dodatno se umanjuje za iznos propisanih ličnih odbitaka, a preostali iznos čini oporezivi dohodak na koji se primenjuju propisane stope poreza.

Lični odbici utvrđeni su u sledećim iznosima:

  • za poreskog obveznika: 398.323 dinara;
  • za svakog izdržavanog člana porodice: 149.371 dinara.

Ukupan iznos ličnih odbitaka ne može biti veći od 50 odsto dohotka za oporezivanje.

OpisIznos oporezivog dohotka
u dinarima
Oporezivi dohodak
po stopi od 10 odsto
do 5.974.848
Oporezivi dohodak
po stopi od 15 odsto
od 5.974.849
Pregled stopa i iznosa oporezivog dohotka na koje se primenjuju

Poreska uprava izdaje rešenje o utvrđivanju godišnjeg poreza na dohodak građana u papirnoj formi. Rešenje se može izdati u elektronskoj formi, putem slanja u poresko sanduče poreskog obveznika na portalu Poreske uprave, ali samo za poreske obveznike koji daju saglasnost za ovakav vid dostave rešenja.

Ceo iznos poreske obaveze navedene u rešenju mora biti uplaćen u roku od 15 dana od dana prijema rešenja.

Prema Zakonu, poslednji dan za predaju poreske prijave za plaćanje godišnjeg poreza na dohodak građana je 15. maj, ali kako je navedeni dan ove godine vikend, odnosno subota, rok se pomera na ponedeljak. Svakim daljim kašnjenjem sa podnošenjem prijave, obveznik rizikuje podnošenje prekršajne prijave nadležnom sudu i, naravno, uz plaćanje sudskih troškova i visoke kazne.

Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji dopušta produženje roka za podnošenje poreske prijave, uz ispunjenje sledećih uslova:

  • pisani zahtev mora biti dostavljen Poreskoj upravi;
  • zahtev mora biti dostavljen pre isteka roka za podnošenje poreske prijave;
  • razlozi za produženje predmetnog roka moraju biti opravdani (bolest, odsustvovanje iz zemlje, nesrećni slučaj, elementarna nepogoda većih razmera i slično).

Zahtev za produženje roka za podnošenje poreske prijave se dostavlja filijali Poreske uprave u kojoj se podnosi poreska prijava. Zahtev za produženje roka za podnošenje poreske prijave rešava zaključkom Poreska uprava, u roku od pet dana od dana prijema zahteva. Krajnji rok za podnošenje poreskih prijava može biti produžen najduže za šest meseci od dana isteka zakonskog roka za podnošenje prijave, odnosno do 17. novembra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...