AKTIVIRAN NOVI INSTRUMENT PODRŠKE ČLANICAMA EU Više od 87 milijardi evra za 16 zemalja

EUNovacVesti

23.9.2020 10:19 Autor: Ljiljana Begović 0

AKTIVIRAN NOVI INSTRUMENT PODRŠKE ČLANICAMA EU Više od 87 milijardi evra za 16 zemalja AKTIVIRAN NOVI INSTRUMENT PODRŠKE ČLANICAMA EU Više od 87 milijardi evra za 16 zemalja
Sve zemlje članice EU dovršile su postupak odobravanja novog instrumenta SURE za pružanje finansijske potpore u iznosu do 100 milijardi evra za zaštitu radnih... AKTIVIRAN NOVI INSTRUMENT PODRŠKE ČLANICAMA EU Više od 87 milijardi evra za 16 zemalja

Sve zemlje članice EU dovršile su postupak odobravanja novog instrumenta SURE za pružanje finansijske potpore u iznosu do 100 milijardi evra za zaštitu radnih mesta i radnika pogođenih pandemijom korona virusa, objavila je Evropska komisija.

Instrument SURE će kroz povoljne zajmove pomoći članicama EU da pokriju naglo povećanje državnih rashoda radi očuvanja radnih mesta kao i troškove finansiranja programa skraćenog radnog vremena i sličnih mera uvedenih zbog pandemije korona virusa.

U svim zemljama članicama završen je postupak odobravanja sporazuma o jemstvima u vrednosti od 25 milijardi evra. Na osnovu tih garancija Komisija će se zadužiti na finansijskim tržištima do iznosa od 100 milijardi evra po najpovoljnijim kamatama i proslediti ih državama članicama koje treba da zatraže tu vrstu potpore.

Foto: Pixabay.com

Komisija je već ranije uputila Veću Evropske unije predlog o dodeli finansijske podrške od 87,3 milijarde evra za 16 zemalja EU u okviru instrumenta SURE.

Reč je o zemljama koje su podnele službene zahteve za zajmove za potrebe zaštite radnih mesta i radnika od posledica korona krize.

Instrument SURE sličan je onom koje su koristile neke članice tokom finansijske krize iz 2008. godine, poput nemačkog programa Kurzarbeit. Prema tome modelu, država plaća deo radničkih plata, što je omogućilo kompanijama da zadrže radnike i smanje troškove za vreme krize, prenosi portal Seebiz.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...