Sve više tehnoloških divova počinje da proizvodi poluprovodnike

Alibaba ima sopstvene čipove za neizvesnu tržišnu utakmicu

BiznisInfrastrukturaSvetVesti

19.10.2021 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Alibaba ima sopstvene čipove za neizvesnu tržišnu utakmicu Alibaba ima sopstvene čipove za neizvesnu tržišnu utakmicu
Alibaba Group predstavlja novi serverski čip zasnovan na naprednoj 5-nanometarskoj tehnologiji, čime označava prekretnicu u kineskoj borbi za obezbeđivanjem dovoljne količine poluprovodnika. Najnoviji čip... Alibaba ima sopstvene čipove za neizvesnu tržišnu utakmicu

Alibaba Group predstavlja novi serverski čip zasnovan na naprednoj 5-nanometarskoj tehnologiji, čime označava prekretnicu u kineskoj borbi za obezbeđivanjem dovoljne količine poluprovodnika.

Najnoviji čip kineskog tehnološkog giganta zasnovan je na mikro-arhitekturi koju obezbeđuje kompanija Arm Ltd. u vlasništvu SoftBank Group, navodi se u zvaničnom saopštenju. Alibaba, koja održava svoj godišnji „cloud samit“ u gradu Hangdžou, saopštila je da će se prekopotrebne silicijumske proizvode u bliskoj budućnosti staviti u upotrebu u sopstvenim centrima podataka i da ih bar za sada neće prodavati u komercijalne svrhe.

„Prilagođavanje vlastitih serverskih čipova u skladu je sa stalnim naporima ka povećanju naših računarskih sposobnosti sa boljim performansama i poboljšanom energetskom efikasnošću“, rekao je Džef Žang (Jeff Zhang), predsednik kompanijskog segmenta Alibaba Cloud Intelligence i šef Alibabine istraživačke grupe Damo Academy, a prenosi Bloomberg. „Planiramo da koristimo čipove za podršku sadašnjim i budućim poslovima širom ekosistema Alibaba grupe.“

Sa pandemijom koja podstiče sve veću potražnju za cloud uslugama, tehnološki giganti širom sveta pojačano traže sve moćnije i energetski efikasnije poluprovodnike kako bi stekli prednost. Alibabin serverski čip jedan je od najnaprednijih koji su proizvedeni u Kini do sada, i njime može da se pridruži globalnim rivalima poput kompanija Amazon i Google u postepenoj zameni poluprovodnika od tradicionalnih proizvođača, kao što su Intel i AMD proizvodima prilagođenim dizajnu za njihove centre podataka i traženo radno opterećenje.

Ovaj razvoj signalizira kako napori Kineza da izgrade domaću industriju poluprovodnika daju rezultate. Vlada Si Đinpinga je tehnološku samodovoljnost učinila glavnim nacionalnim prioritetom, izdvojivši milijarde vladinih sredstava i nudeći širok spektar političke podrške kako bi pomogla lokalnim kompanijama da prevaziđu američke sankcije u industriji.

Alibaba je jedna od brojnih kineskih kompanija koja je odgovorila na poziv Pekinga da uloži u razvoj najsavremenijih tehnologija i proizvodnih kapaciteta. Poznat kao Yitian 710, serverski čip zapravo je treći poluprovodnik kojeg je gigant e-trgovine predstavio od 2019. godine, nakon čipova namenjenih za AI (veštačku inteligenciju) i IoT (internet stvari).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...