Afera silovanja potresa čuvenu kinesku kompaniju

Alibaba otpustila menadžera zbog neprikladnog ponašanja

SvetVesti

9.8.2021 16:30 Autor: Vladimir Jokanović 1

Alibaba otpustila menadžera zbog neprikladnog ponašanja Alibaba otpustila menadžera zbog neprikladnog ponašanja
Kineski tehnološki gigant, kompanija Alibaba otpustila je menadžera koji je optužen za silovanje i kaznila nekoliko rukovodilaca zbog njihovog odnosa prema slučaju. U pismu... Alibaba otpustila menadžera zbog neprikladnog ponašanja

Kineski tehnološki gigant, kompanija Alibaba otpustila je menadžera koji je optužen za silovanje i kaznila nekoliko rukovodilaca zbog njihovog odnosa prema slučaju. U pismu zaposlenima izvršni direktor Danijel Žang nazvao je slučaj “sramnim“ aspektom kulture rada i ocenio da je incident “poniženje za sve zaposlene“ u kompaniji.

Nadzornik u kompaniji, pod kodnim imenom Kui, otpušten je nakon što je priznao da je imao neprikladne “intimne radnje“ sa koleginicom, dok je bila u alkoholisanom stanju, prenosi South China Morning Post. Kompanija nikada više neće zaposliti otpuštenog nadzornika, navedeno je u pismu, u kojem se dodaje da će sud utvrditi da li je bilo silovanja ili je samo reč o nepristojnom ponašanju.

Žang je naveo da incident odražava ogromnu tugu zbog izazova u Alibabinoj kulturi. “Moramo da se obnovimo i moramo da se promenimo. Promena je moguća samo ako svi preduzmu pojedinačne radnje, ali ona mora početi pri vrhu. Počinje od mene. Sačekajte i gledajte“, napisao je izvršni direktor kompanije Alibaba.   

Istovremeno, kineski mediji su javili da se Kui prijavio za novu poziciju u kompaniji ByteDance iz Pekinga, koja je vlasnik popularne aplikacije Tik-Tok. ByteDance je potvrdio u ponedeljak da je prekinuo proces regrutovanja Kuia, dodajući da nisu znali da je optužen za silovanje pre nego što je vest objavljena za vikend. Akcije Alibabe izgubile su u ponedeljak oko 2,5 odsto vrednosti.

Foto: Tanjug/AP

Policija u gradu Jinan na istoku Kine, gde se dogodio incident, saopštila je da istražuje navode o silovanju, prenosi BBC. Izveštaj o incidentu pojavio se na kineskim društvenim mrežama gde je izazvao ogromno interesovanje i veliki broj komentara u kojima su izraženi ogorčenost i bes korisnika. Kompanija Alibaba saopštila je da će preuzeti odgovornost i brigu, kao i da će učiniti sve da pomogne zaposlenoj koja je bila žrtva seksualnog nasilja.

Žrtva tvrdi da ju je njen menadžer prisilio da otputuje u Jinan, koji je udaljen oko 900 kilometara od sedišta Alibabe u Hangdžou radi sastanka sa klijentom. Ona je optužila svoje pretpostavljene da su joj naredili da pije alkohol sa kolegama tokom večere. Rekla je da ju je klijent poljubio 27. jula uveče.

Foto: Pixabay.com

Kako je navela, ona se narednog dana probudila u svojoj hotelskoj sobi bez odeće i bez sećanja na prethodnu noć. Posvedočila je da je dobila snimke nadzornih kamera na kojima se vidi da je njen menadžer četiri puta tokom noći ušao u njenu sobu.

Nakon povratka u Hangdžou događaj je prijavila Alibabinom odeljenju za ljudske resurse i višem rukovodstvu, zatraživši da njen šef bude otpušten. Prema njenim rečima, služba ljudskih resursa najpre je pristala na njen zahtev, ali nisu preduzeli ništa dok se priča nije pojavila u javnosti. Alibaba je u dopisu zaposlenima navela da se “oštro protivi kulturi prisilnog pijenja“.

Alibaba je takođe saopštila da “u čitavom procesu rešavanja incidenta, služba ljudskih resursa nije posvetila dovoljno pažnje i brige o našim ljudima. Bili su racionalni, ali im je nedostajala empatija i briga. U isto vreme, sistem za reagovanje u hitnim slučajevima nije bio prisutan i napravljena je teška pogrešna procena“, navedeno je u saopštenju kompanije.  

  • Anna

    9.8.2021 #1 Author

    Uvek bilo i uvek biće. Onaj ko ima moć radi ono što mu je volja ubeđen da neće imati poslefice

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...