Prvi svemirski let potpuno civilne posade

Amateri u orbiti

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

16.9.2021 08:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Amateri u orbiti Amateri u orbiti
Četvoro turista članovi su prve potpuno civilne posade koja je ikada poletela u svemir. Raketni brod Inspiration4, kompanije SpaceX, lansiran je u sredu iz... Amateri u orbiti

Četvoro turista članovi su prve potpuno civilne posade koja je ikada poletela u svemir. Raketni brod Inspiration4, kompanije SpaceX, lansiran je u sredu iz svemirskog centra Kennedy na Floridi, a putnici će u orbiti provesti naredna tri dana na udaljenosti 350 milja (563 km) od Zemlje.

Svemirski brod je unajmio Džered Ajzakmen (Jared Isaacman), osnivač i direktor kompanije za finansijske usluge Shift4Payment, koji je inače i pilot. Posada se mesecima pripremala za let, kako navodi CNN, a tokom boravka u svemiru oni će održavati stalne kontakte sa svojim porodicama i kolegama na poslu.

Pored milijardera Džereda Ajzakmena (38), koji je finansirao putovanje, u letelici su još medicinska sestra Hejli Arseno (Hayley Arceneaux) (29) koja je preživela rak u detinjstvu, geolog Sian Proktor (Sian Proctor) (51) i Kris Sembroski (Chris Sembroski) iz kompanihe Lockheed Martin, koji je svoje mesto u Inspiration4 izvukao na tomboli.

Nije zvanično objavljeno koliko je Ajzakmen platio Ilonu Masku (Elon Musk) za ovaj let u svemir, ali magazin Time procenio je cenu za sva četiri mesta na oko 200 miliona dolara. Iz kontrolnog centra javljeno je da se prema planu donji deo rakete otkačio dva i po minuta nakon poletanja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...