EK ima pravo žalbe

Amazon dobio Evropsku komisiju u sudskom sporu oko plaćanja poreza

SvetVesti

12.5.2021 15:04 Autor: Marko Miladinović 1

Amazon dobio Evropsku komisiju u sudskom sporu oko plaćanja poreza Amazon dobio Evropsku komisiju u sudskom sporu oko plaćanja poreza
Američki gigant u e-trgovini, Amazon, dobio je sudski spor protiv Evropske komisije po osnovu žalbe vezane za zahtev Komisije da ova kompanija državi Luksemburg... Amazon dobio Evropsku komisiju u sudskom sporu oko plaćanja poreza

Američki gigant u e-trgovini, Amazon, dobio je sudski spor protiv Evropske komisije po osnovu žalbe vezane za zahtev Komisije da ova kompanija državi Luksemburg isplati razliku od 250 miliona evra na ime poreskih olakšica.

Opšti sud EU je ocenio da EK nije uspela da dokaže da je Luksemburg, u kojem se nalazi Amazonov evropski ogranak, pružio američkoj firmi nezakonito preimućstvo u pogledu poreza.

Izvršna vlast Evropske unije je još 2017. godine saopštila da je Luksemburg Amazonu dodelio neprimerene poreske olakšice, navodeći da je toj firmi omogućeno da plaća četiri puta manji porez od ostalih domaćih kompanija koje podležu istim nacionalnim propisima. Amazon je osporio tu procenu.

„Pozdravljamo odluku suda koja je u skladu sa našim dugogodišnjim stavom da smo se pridržavali svih važećih zakona i da Amazon nije imao privilegovan tretman“, napisao je portparol američke kompanije u odgovoru za CNBC.

Evropska komisija ima pravo žalbe na ovu sudsku presudu, eventualnim pokretanjem slučaja na sudu najviše instance u EU.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...