PRIVREDA PRED VELIKIM IZAZOVIM ZBOG KORONE

Ambasador Srbije u Atini: Grčka ekonomija se brani od novih recesija

EUIntervjuSrbijaU fokusuVesti

9.3.2021 15:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ambasador Srbije u Atini: Grčka ekonomija se brani od novih recesija Ambasador Srbije u Atini: Grčka ekonomija se brani od novih recesija
Iako se smatra da turizam u Grčkoj predstavlja jedan od glavnih izvora prihoda jer ova zemlja godišnje ima i do 30 miliona turista, čini... Ambasador Srbije u Atini: Grčka ekonomija se brani od novih recesija


Iako se smatra da turizam u Grčkoj predstavlja jedan od glavnih izvora prihoda jer ova zemlja godišnje ima i do 30 miliona turista, čini se da njena ekonomija ipak nije u potpunosti zavisna od ove grane privrede.

„Podaci govore da turizam čini oko 20 odsto ukupnog grčkog društvenog proizvoda. Naravno, za grčku ekonomiju koja se nalazi u fazi oporavka od velike ekonomske krize koja ju je pogodila još 2008, godine to zaista može da predstavlja veliki izazov. Posebno će biti pogođene grane privrede u vezi sa turizmom, kao što su prehrambena industrija i saobraćajna preduzeća“, kaže za portal Biznis.rs ambasador Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević.

Naš sagovornik podseća, da je Grčka tek u prethodne dve godine uspela da stabilizuje privredu i javne finansije i da počne da ostvaruje ekonomski rast, kao i da je zbog toga njena ekonomija podložna novim recesijama izazvanim pandemijom.

„Aktuelna Grčka vlada je optimistična, a i prognoze brojnih međunarodnih finansijskih organizacija govore da će Grčka pored svega ipak uspeti da obezbedi održivi oporavak ekonomije čim se uspostavi normalna situacija“, kaže Spasojević.

Dodaje da su za sada vladine mere pomoći privredi dale rezultate te nije bilo masovnog otpuštanja radnika i stopa nezaposlenosti je stabilna.

Foto: athens.mfa.gov.rs

„Ne treba zanemariti ni činjenicu da je Grčka uspela da obezbedi velika sredstva iz Fonda za oporavak EU, kao i iz EU budžeta u narednih nekoliko godina. To bi moglo biti dovoljno da se prevaziđu posledice pandemije i da se Grčka vrati na put oporavka“, smatra naš ambasador.

On je objasnio i da se Grčka ekonomija zbog pandemije korona virusa kao i u većini zemalja suočava sa velikim izazovima, naročito u oblasti pružanja usluga, koje pokrivaju značajan udeo bruto domaćeg proizvoda.

Primera radi, turizam je usled pandemije zabeležio veliki pad prošle sezone, i velike nade polažu se u to da će ova godina biti nešto bolja. Veliki broj kompanija je znatno umanjio obim poslovanja zbog pandemije, a dobar deo radi od kuće, tamo gde je to moguće. U velikoj meri Grčka računa na pomoć i potporu Evropske unije“, rekao je Spasojević.

Stroge epidemiološke mere koje su na snazi u Grčkoj zemlju nedeljno koštaju 750 miliona evra, izjavio je nedavno grčki ministar finansija Xristos Staikuras, dodajući da je grčka vlada podigla projekcije za troškove mera pomoći privredi i društvu na 11,6 milijardi evra ove godine sa prvobitnih 7,5 milijardi evra zbog produžetka negativnih pandemijskih pokazatelja.

Još ima nekretnina sa niskim cenama u Grčkoj

Ambasador je odgovarajući na pitanje u vezi sa cenama nekretnina u Grčkoj rekao da se u toj zemlji još mogu naći stanovi i kuće po povoljnim cenama, kao i da za takve cene postoji nekoliko razloga.

„Pre svih, to je uvođenje poreza za nekretnine koje nisu primarne, odnosno na nekretnine u kojima se ne stanuje, kao i relativno visokih poreza na izdavanje. Takođe, treba imati u vidu i da je veliki broj nekretnina u godinama krize oduzet od strane banaka zbog nemogućnosti otplaćivanja kredita, i cene tih nekretnina su povoljne“, objasnio je on.

Foto: Unsplash.com

Na pitanje koliko su porezi i da li postoji neka „caka“ u vezi sa kupovinom tih nekretnina, on je objasnio da stopa poreza nije jedinstvena i zavisi od dosta faktora, od lokacije, godine izgradnje, kvadrature, broja članova domaćinstva, toga da li je prva, tako da je potrebno dobro sve proveriti pre donošenja evenualne odluke o kupovini.

Rekao je i da u Grčkoj postoji jedan broj advokata i kompanija koji govore srpski jezik i nude usluge posredovanja.

Naši građani koji već poseduju nekretnine u Grčkoj, imali su poteškoće prošle godine jer zbog zatvorenih granica nisu mogli da posete svoju imovinu, ali je taj problem rešen u novembru.

Foto: mfa.gov.rs

„Tada je ambasada od grčke vlade zatražila da, na prvom mestu za one srpske državljane kojima je potrebno lečenje, kao i za vlasnike nepokretne imovine u Grčkoj bude napravljen izuzetak. Vlada premijera Kirjakosa Micotakisa, uz njegovu ličnu podršku, nam je u roku od samo nekoliko dana izašla u susret i donela odluku da oni mogu da ulaze u Grčku“, zaključio je Spasojević.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...