EKONOMIJA SAD U 2020. BOLJA OD OČEKIVANJA

Američki BDP pao za 3,5 odsto u prošloj godini

NovacSvetVesti

29.1.2021 08:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

Američki BDP pao za 3,5 odsto u prošloj godini Američki BDP pao za 3,5 odsto u prošloj godini
Američka ekonomija oslabila je prošle godine za 3,5 odsto, što je manje loše od mnogih drugih zemalja, uprkos velikim ekonomskim davanjima usled pandemije. Međutim,... Američki BDP pao za 3,5 odsto u prošloj godini

Američka ekonomija oslabila je prošle godine za 3,5 odsto, što je manje loše od mnogih drugih zemalja, uprkos velikim ekonomskim davanjima usled pandemije. Međutim, rast se usporio u poslednja tri meseca 2020. godine, jer je novi talas zaraze korona virusom ponovo izazvao gašenje aktivnosti.

Proizvodnja u SAD povećana je po stopi četiri odsto u poslednja tri meseca prethodne godine, a to je bilo sporije nego što su mnogi analitičari očekivali i u odnosu na oporavak koji je bio u trećem kvartalu 2020. godine, prenosi BBC.

Sveukupni pad u 2020. godini, koji je prijavilo američko Ministarstvo trgovine, bilo je najoštriji pad od 1946. godine, kada su SAD demobilisale vojsku nakon Drugog svetskog rata. U poređenju sa četvrtim kvartalom 2019. proizvodnja je opala za 2,5 odsto.

Rezultat ipak nije bio tako loš kao što su mnogi strahovali nakon prošlog proleća, kada je naglo opalo trošenje na aktivnosti poput obroka i putovanja. Uprkos velikom broju nezaposlenih i naglom porastu siromaštva, SAD nisu prošle tako loše kao mnogi drugi delovi sveta.  

Međunarodni monetarni fond procenjuje da je ekonomija Velike Britanije, na primer, prošle godine oslabila za 10 procenata, dok su Kanada, Nemačka i Japan oslabile za više od pet odsto. Kina je jedina velika ekonomija koja je zabeležila rast BDP u 2020. godini, i to za 2,3 procenta.  

Analitičari u SAD predviđaju rast BDP za 6,5 odsto u ovoj godini, navodeći da će tome ključno doprineti masovna vakcinacija stanovništva i namera nove administracije da nastavi sa velikim fiskalnim podsticajima. Grupa 120 američkih ekonomista zatražila je u pismu Kongresu da hitno podrži predlog predsednika Džoa Bajdena o kriznom finansijskom paketu od 1.900 milijardi dolara za pomoć pojedincima i preduzećima.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...