Bajden bez saglasnosti u Senatu SAD

Američki predlog globalnog oporezivanja nema podršku kod kuće

AnalizaSvetU fokusuVesti

10.6.2021 12:14 Autor: Vladimir Jokanović 1

Američki predlog globalnog oporezivanja nema podršku kod kuće Američki predlog globalnog oporezivanja nema podršku kod kuće
Američki predlog za uvođenje minimalne globalne poreske stope od 15 odsto na dobit kompanija već su podržale zemlje G7, a o njemu će se... Američki predlog globalnog oporezivanja nema podršku kod kuće

Američki predlog za uvođenje minimalne globalne poreske stope od 15 odsto na dobit kompanija već su podržale zemlje G7, a o njemu će se u julu raspravljati na samitu država G20. Podršku za plan SAD će tražiti i u širokom forumu organizacije OECD, ali plan je naišao na neočekivano oštro protivljenje u američkom Kongresu.

Uprkos tome što su dosadašnji diplomatski napori Vašingtona bili uspešni, predlog američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) nema puno izgleda da će dobiti neophodnu dvotrećinsku podršku u Senatu, odnosno 67 od 100 glasova, jer su oko njega iskrsle podele i među samim demokratama, prenosi FT.

Republikanci su Bajdenov plan ocenili kao „ludost“ i zapretili blokadom sporazuma o kojem se već govorilo kao „istorijskom“. Ekonomski savetnik bivšeg američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) Kevin Haset izjavio je za Yahoo Finance da se „to (podrška) neće dogoditi“.

Foto: Tanjug/AP

On je ocenio da G7 nema nadležnost nad ovim pitanjem, kao i da EU nije jednoglasna u svojoj podršci.

„Ako analizirate predlog, u osnovi onoga što radimo je davanje lovačkih dozvola stranim zemljama za ubiranje prihoda od američkih preduzeća, koje ranije nisu mogle da dobiju“, rekao je Haset.

Drugi republikanski senatori ocenili su predlog „antikonkurentskim, antiameričkim i štetnim“ za SAD, koje pokušavaju da nastave da podižu ekonomiju u vreme izlaska iz pandemije. Predlog o uvođenju minimalnog globalnog poreza smatra se ključnim u odvraćanju američkih kompanija od premeštanja poslovanja u inostranstvo, prenosi Guardian. Istovremeno, Bajden se zalaže za povećanje nacionalnog korporativnog poreza sa 21 na 28 procenata.

Nesloga na Kapitol Hilu vlada i u vezi sa budućnošću poreza na digitalne usluge u inostranstvu, uključujući Veliku Britaniju, Italiju i Francusku, koji je osmišljen da osigura da najveće svetske kompanije, kao što su Facebook, Google i Apple, plaćaju veći porez u zemljama u kojima su malo fizički prisutne.

Izvor: OurWorldInData

Novi američki predlog predviđa da se digitalni porezi zamene formulom prema kojoj bi najveće i najprofitabilnije kompanije u svetu bile podložne novim pravilima, bez obzira na to kojem sektoru pripadaju, samo na osnovu njihovih prihoda i marže.

Zemlje G7 složile su se da ukinu porez na digitalne usluge američkim tehnološkim kompanijama, nakon pretnji Bajdenove administracije da će nametnuti takse na niz roba iz tih zemalja. Široki međunarodni pregovori koji se vode u okviru OECD verovatno će biti dugi i složeni, a Velika Britanija pokušava da isključi finansijske kompanije londonskog Sitija iz globalne revizije poreza.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...