Podrška Bajdenovom infrastrukturnom planu

Američki Senat izglasao 1.000 milijardi dolara za obnovu zemlje

BiznisInfrastrukturaSvetVesti

10.8.2021 18:45 Autor: Vladimir Jokanović 0

Američki Senat izglasao 1.000 milijardi dolara za obnovu zemlje Američki Senat izglasao 1.000 milijardi dolara za obnovu zemlje
Američki Senat u utorak je odobrio infrastrukturni plan u vrednosti oko 1.000 milijardi dolara za obnovu i izgradnju puteva, mostova, cevovoda, luka i internet... Američki Senat izglasao 1.000 milijardi dolara za obnovu zemlje

Američki Senat u utorak je odobrio infrastrukturni plan u vrednosti oko 1.000 milijardi dolara za obnovu i izgradnju puteva, mostova, cevovoda, luka i internet veza, nakon nekoliko neuspešnih pokušaja da se izglasa ovaj plan koji predložio predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden).

Plan je usvojen sa 69 glasova za i 30 protiv nakon nekoliko sedmica burnih privatnih razgovora i žestokih javnih rasprava, dok je Bela kuća zajedno sa demokratama i republikancima radila na postizanju dogovora koji im već dugo izmiče, prenosi Washington post. Iako predlog mora da prođe detaljno usaglašavanje u Predstavničkom domu, ishod glasanja u Senatu je korak bliže donošenju zakona i velika je Bajdenova pobeda.

Paket uobličen zakonom označio bi najznačajnije ulaganje u obnovu infrastrukture otkad je Kongres izglasao ogroman, ali daleko manji iznos za spasavanje od velike recesije 2009. godine. Novac koji je odobrio Senat dovoljan je da ispuni kombinovane potrebe popravke propale infrastrukture i dugoročne ciljeve za borbu protiv klimatskih izazova, uključujući klimatske promene.  

Zakon uključuje 550 milijardi dolara novih sredstava za transport, širokopojasni internet i komunalne usluge. Nakon usvajanja lider većine u Senatu Čak Šumer (Chuck Schumer) planira da se okrene budžetskoj rezoluciji koja bi omogućila demokratama da odobre komplementarni plan potrošnje od 3.500 milijardi dolara bez glasova republikanaca, prenosi CNBC.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...