BAJDENOV KRIZNI PLAN KORAK BLIŽE OZVANIČENJU

Američki Senat odobrio finansijski paket od 1.900 milijardi dolara

NovacSvetVesti

8.3.2021 08:27 Autor: Vladimir Jokanović 1

Američki Senat odobrio finansijski paket od 1.900 milijardi dolara Američki Senat odobrio finansijski paket od 1.900 milijardi dolara
Američki Senat odobrio je krizni plan pomoći u iznosu 1.900 milijardi dolara na predlog predsednika SAD Džoa Bajdena. Finansijski paket pomoći i olakšica trebalo... Američki Senat odobrio finansijski paket od 1.900 milijardi dolara

Američki Senat odobrio je krizni plan pomoći u iznosu 1.900 milijardi dolara na predlog predsednika SAD Džoa Bajdena. Finansijski paket pomoći i olakšica trebalo bi da bude vraćen na usvajanje u Predstavnički dom Kongresa, a očekuje se da će tamo dobiti podršku demokratske većine i biti potvrđen.

Plan je prošao u Senatu sa 50 glasova “za“ i 49 “protiv“. Glasalo se po partijskoj liniji, pa su svi republikanci glasali protiv predloga, a demokrate za predlog. Međutim, tome je prethodilo maratonsko zasedanje koje je trajalo 27 sati, a umereni demokratski senator Džo Manšin, kako ga opisuje BBC, prvobitno se usprotivio planu uz obrazloženje da bi mogao izazvati inflaciju.

Nakon što se pregovaralo celu noć, postignut je kompromis da se smanji naknada za nezaposlene. Demokratski lider u Senatu Čak Šumer naveo je da će plan “pružiti više pomoći većem broju ljudi nego bilo šta što je savezna vlada radila decenijama. Bio je dug dan, duga noć, duga godina, ali došao je novi dan i mi kažemo američkom narodu da je pomoć na putu“.

Foto: Tanjug/AP

Republikaci su ocenili da je plan preskup, a neke demokrate kritikovale su delove plana. Zbog njihovog protivljenja rukovodstvo Demokratske stranke bilo je primorano da napravi nekoliko kompromisa i smanji saveznu naknadu za nezaposlene sa 400 na 300 dolara nedeljno. Isplate su obezbeđene do 6. septembra. 

Predsednik SAD ocenio je da je glasanje u Senatu „još jedan ogroman korak napred“ u ispunjavanju obećanja da će pomoći ljudima. Paket pomoći, treći u SAD od početka pandemije predviđa jednokratne isplate od 1.400 dolara većini Amerikanaca. Bajden je rekao da bi isplate mogle početi da se distrubuiraju ovog meseca, a američki mediji pominju 14. mart.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...