AMERIKA ZVANIČNO U RECESIJI Kraj višedecenijske ekonomske ekspanzije

SvetVesti

9.6.2020 12:24 Autor: Vladimir Jokanović 0

AMERIKA ZVANIČNO U RECESIJI Kraj višedecenijske ekonomske ekspanzije AMERIKA ZVANIČNO U RECESIJI Kraj višedecenijske ekonomske ekspanzije
Ekonomski pad u SAD izazvan pandemijom korona virusa zvanično je proglašen recesijom. Američki Nacionalni biro za ekonomska istraživanja navodi u saopštenju od utorka da... AMERIKA ZVANIČNO U RECESIJI Kraj višedecenijske ekonomske ekspanzije

Ekonomski pad u SAD izazvan pandemijom korona virusa zvanično je proglašen recesijom. Američki Nacionalni biro za ekonomska istraživanja navodi u saopštenju od utorka da su pre pada (ekonomska) aktivnost i zaposlenost dostigli „jasan“ i „dobro definisan“ vrhunac u februaru. Tada je formalno završena višedecenijska ekonomska ekspanzija, najduža u istoriji SAD.

Istovremeno, američka tržišta nastavila su oporavak ove nedelje, jer investitori veruju da će pad biti kratkotrajan. Recesija je bila očekivana, nakon što je američka ekonomija potonula za 5,0 odsto u prvom kvartalu ove godine. Takođe, oko 22 miliona radnih mesta nestalo je u aprilu i maju, zbog ograničenih aktivnosti usled pandemije korona virusa, zbog čega su mnoga preduzeća bila zatvorena, prenosi BBC.

Neki ekonomisti se nadaju da je gotovo sa gašenjem radnih mesta i da je započeo oporavak, nakon što je ponovo zaposleno 2,5 miliona ljudi nakon popuštanja strogih epidemioloških mera i otvaranja gradova i pokretanja ekonomije.

Nacionalni biro za ekonomska istraživanja, ocenio je u saopštenju da su do sada neviđen pad zaposlenosti i proizvodnje, kao i njihov široki uticaj na celu ekonomiju, razlozi za označavanje ove epizode recesijom, čak i ako se pokaže da je kraćeg trajanja od prethodnih kontrakcija. Biro naglašava da recesiju definiše kao ekonomsku kontrakciju koja traje „više od nekoliko meseci“. Biro je od 1948. do sada proglasio 12 recesija, od kojih je najduža trajala 18 meseci, od decembra 2007. do juna 2009. godine.

Američka finansijska tržišta, koja su pala u februaru usled znakova ekonomskog kolapsa, u porastu su od marta, zbog nade ulagača da će ekonomska šteta biti ograničena, zahvaljujući hitnim rešenjima Kongresa i centralne banke. Berzanski indeksi počeli su povratak na vrednosti pre pandemije, što je pozdravio i američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump), navodeći da se „poslovi vraćaju brzo“, kao i da će „sledeća godina biti najbolja ikada“.

Mnogi ekonomisti upozoravaju da će ekonomske posledice verovatno potrajati, čak i ako je najgore prošlo. Prema najnovijem izveštaju Svetske banke prognozirani pad američke ekonomije u 2020. godini je 6,1 odsto, kao i da su izgledi za oporavak veoma nesigurni zbog rizika od produžetka pandemije, finasijskog preokreta i poremećaja globalne trgovine i snabdevanja. Nacionalni biro za ekonomska istraživanja je privatna istraživačka organizacija osnovana 1920. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...