uoči 4. jula gorivo najskuplje u nekoliko poslednjih godina

Amerikance muči cena benzina pred proslavu Dana nezavisnosti

AutomobiliLifestyleSvetVesti

30.6.2021 19:50 Autor: Miljan Paunović 1

Amerikance muči cena benzina pred proslavu Dana nezavisnosti Amerikance muči cena benzina pred proslavu Dana nezavisnosti
Uoči prazničnog vikenda četvrtog jula, cene benzina u Sjedinjenim Američkim Državama su najviše u nekoliko poslednjih godina, a na pojedinim stanicama ponestaje goriva, piše... Amerikance muči cena benzina pred proslavu Dana nezavisnosti

Uoči prazničnog vikenda četvrtog jula, cene benzina u Sjedinjenim Američkim Državama su najviše u nekoliko poslednjih godina, a na pojedinim stanicama ponestaje goriva, piše UPI.

AAA procenjuje da će čak 43,6 miliona Amerikanaca krenuti na put za vikend kako bi proslavili Dan nezavisnosti, koji traje od četvrtka do ponedeljka. Prema AAA, nacionalni prosek cene goriva po galonu u utorak je iznosio oko 3,11 dolara. To je najveći prosek od kraja 2014. godine. Za ovaj vikend cena bi mogla da poraste za dodatnih pet centi.

Trenutno, 89 odsto američkih benzinskih pumpi prodaje bezolovno gorivo po ceni od 2,75 dolara ili više. „To je veliko povećanje u odnosu na prošli 4. jul, kada je samo četvrtina stanica prodavala benzin za više od 2,25 dolara“, rekla je glasnogovornica AAA Dženet Mekgi (Jeanette McGee).

Najjeftinije cene goriva prema AAA ima Misisipi 2,74 dolara, Lujzijana 2,75 dolara i Teksas 2,79 dolara. Dok je benzin najskuplji u Kaliforniji 4,28 dolara, Havajima četiri dolara i u državi Vašington 3,74 dolara.

Neke stanice neće imati benzina za prodaju zbog nedostatka isporuke. Rastuća potražnja takođe igra faktor u nestašici.

Generalni šef energetske analize za Službu za informacije o ceni nafte Tom Klonza, kaže da bi to moglo dovesti do toga da vozači češće dolivaju svoje rezervoare.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...