Džo Bajden ukinuo izvršnu naredbu svog prethodnika

Amerikanci analiziraju TikTok aplikaciju koju su dizajnirali Kinezi

Hi-techLifestyleVesti

11.6.2021 18:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Amerikanci analiziraju TikTok aplikaciju koju su dizajnirali Kinezi Amerikanci analiziraju TikTok aplikaciju koju su dizajnirali Kinezi
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) ukinuo je izvršnu naredbu svog prethodnika Donalda Trampa (Donalda Trumpa) o zabrani aplikacija TikTok i VeChat... Amerikanci analiziraju TikTok aplikaciju koju su dizajnirali Kinezi

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) ukinuo je izvršnu naredbu svog prethodnika Donalda Trampa (Donalda Trumpa) o zabrani aplikacija TikTok i VeChat u SAD, prenosi BBC.

Ova zabrana se suočila se sa nizom pravnih izazova i nikada nije stupila na snagu.

Američko Ministarstvo trgovine pregledaće aplikacije koje su Kinezi dizajnirali, kako bi se utvrdilo da li predstavljaju rizik po američku nacionalnu bezbednost, izjavio je Bajden. TikTok za sada nije komentarisao ove vesti.

Donald Tramp izrekao je zabranu novih preuzimanja video aplikacije TikTok, koja je u vlasništvu kineske firme Bitedance, 2020. godine, i opisao je kao pretnju za nacionalnu bezbednost.

Prikupljanje podataka

U svom novom izvršnom nalogu, Bajden navodi da bi Savezna Vlada trebalo da proceni pretnje koje predstavljaju aplikacije i softver sa sedištem u Kini putem „rigorozne analize zasnovane na dokazima“ i da se pozabave „bilo kojim neprihvatljivim ili neprimerenim rizicima koji su u skladu sa ukupnom nacionalnom bezbednošću, spoljnom politikom i ekonomskim ciljevima „. Dodao je da aplikacije mogu da prikupe ogromne količine korisničkih podataka.

Svakog meseca TikTok aplikaciju koristi oko 80 miliona Amerikanaca.

Viši pravnik u Američkoj uniji građanskih sloboda (ACLU) Aslej Gorski (Ashlei Gorski) pozdravila je odluku o ukidanju zabrane.

Predsednik Bajden sledeće nedelje trebalo bi da se sastane sa predsednicom Evropske komisije Ursulom von der Lajen (Ursulom von der Leien), a očekuje se da će njih dvoje najaviti partnerstvo oko tehnologije i trgovine, u pokušaju da dostignu uspon Kine kao tehnološke sile. Partnerstvo će uključivati zajedničke interese oko novih tehnologija, kao i obaveze da se preduzmu čvršće mere za pristup rada na Internetu, i da se odgovori na kritična pitanja lanca snabdevanja koja su se pojavila tokom pandemije korona virusa, piše BBC.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...