Poslovna aktivnost ubrzana i pored novog talasa korona virusa

Analitičari očekuju sporiji ekonomski rast evrozone u četvrtom kvartalu

BankeEUNovacVesti

23.11.2021 15:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Analitičari očekuju sporiji ekonomski rast evrozone u četvrtom kvartalu Analitičari očekuju sporiji ekonomski rast evrozone u četvrtom kvartalu
Poslovna aktivnost u evrozoni se neočekivano ubrzala, iako se region suočava sa novim talasom pandemije Covid-19 i “rekordnim inflacijskim pritiscima”. Kompozitni indeks Purchasing Managers... Analitičari očekuju sporiji ekonomski rast evrozone u četvrtom kvartalu

Poslovna aktivnost u evrozoni se neočekivano ubrzala, iako se region suočava sa novim talasom pandemije Covid-19 i “rekordnim inflacijskim pritiscima”.

Kompozitni indeks Purchasing Managers kompanije IHS Markit porastao je u novembru na 55,8 sa 54,2 poena, navodi se u izveštaju menadžera nabavke koju je sproveo IHS Markit.

Dok ovaj podatak prkosi srednjoročnom prognozama analitičara da će pandemijske mere biti povučene, on i dalje ukazuje na slabiji ekonomski rast u poslednjem kvartalu 2021. godine, navodi se u izveštaju.

Ovo se delimično poklapa sa širenjem pandemije po Evropi, koja će, kako izgleda, uzrokovati nove zastoje u ekonomskom razvoju u decembru. Bilo kakvo novo zatvaranje verovatno bi pogodilo uslužni sektor, dok proizvodnja snosi posledice globalnih zastoja u lancima nabavke, prenosi Bloomberg.

Inflacija predstavlja dodatnu prepreku, navodi glavni ekonomista kompanije IHS Markit Kris Vilijamson (Chris Williamson).

Kako kaže Vilijamson, sa gotovo rekordnim kašnjenjem isporuka i cenama energije koje dostižu nove nivoe, pritisak na cene se takođe intenzivirao daleko iznad onoga što su analitičari očekivali.

“Uzimajući u obzir kombinaciju kašnjenja isporuka, rastućim troškovima i novim sojem virusa Covid-19, poslovni optimizam je najniži još od januara, posebno ako se uzmu u obzir negativni rizici za ekonomiju evrozone”, kaže Vilijamson.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...