NEMAČKA OSTAJE PRI UTVRĐENIM KLIMATSKIM CILJEVIMA

Angela Merkel ne želi da požuruje napuštanje uglja

EkologijaEULifestyleU fokusuVestiZdravlje

17.5.2021 14:36 Autor: Vladimir Jokanović 1

Angela Merkel ne želi da požuruje napuštanje uglja Angela Merkel ne želi da požuruje napuštanje uglja
Nemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je pozive klimatskih aktivista da se pomeri datum prestanka korišćenja uglja u proizvodnji električne energije, koji je trenutno određen... Angela Merkel ne želi da požuruje napuštanje uglja

Nemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je pozive klimatskih aktivista da se pomeri datum prestanka korišćenja uglja u proizvodnji električne energije, koji je trenutno određen za 2038. godinu. Ona je navela da je energetskoj industriji potrebna određena pouzdanost na putu ka klimatskoj neutralnosti.

Nemački zakon o postupnom ukidanju uglja usvojen je u julu prošle godine, 18 meseci nakon što je nacionalna komisija preporučila da se proizvodnja električne energije na ugalj okonča najkasnije do 2038. godine, prenosi Euroactiv. U Pariskom klimatskom sporazumu razvijene zemlje pozvane su da napuste upotrebu uglja do 2030. godine.

Većina evropskih država odredilo je 2030. godinu kao rok za ukidanje korišćenja uglja za proizvodnju električne energije, dok su neke zemlje, poput Austrije i Belgije, već napustile upotrebu uglja. Istovremeno, Evropska komisija istražuje planiranu šemu kompenzacije za nemačke energetske kompanije u iznosu 4,35 milijardi evra, koja će “verovatno“ predstavljati državnu pomoć.

Foto: Pixabay.com

Nemačka je uz Češku i Poljsku jedna od zemalja sa najvećom potrošnjom uglja, suočena je sa rastućom zabrinutošću i zagađenjem vazduha, zbog količine emitovanog ugljenika i porasta cene njegovog emitovanja, koja dostiže istorijski rekordne vrednosti.

“Vreme elektrana na ugalj se bliži kraju, a mnoge jedinice više nisu isplative. Ovi tržišni trendovi moraju da se odraze na nacionalne strategije“, navedeno je u izveštaju nemačkog analitičkog centra Agora Energiewende. Autori izveštaja tvrde da je kameni ugalj neisplativ u Nemačkoj od sedamdesetih, kao i da je bio subvencionisan u protekle četiri decenije.

Izvor: FT

Ruske kompanije su među najvećim gubitnicima od poreza na uvoz ugljen-dioksida, odnosno usluga i roba čija proizvodnja emituje zagađenje ugljenikom, prema predlogu EU. Porez, poznat kao mehanizam za prilagođavanje granica ugljenika (CBAM), osmišljen je da košta zemlje koje ne ulažu dovoljno u borbu protiv klimatskih promena.  

Procene potencijalnih troškova, prema ruskom Ministarstvu prirodnih resursa mogle bi da dostignu oko 60 milijardi dolara između 2022. i 2030. godine, a EK bi u julu trebalo da iznese konačne predloge, prenosi FT. Porez bi u početku trebalo da bude primenjen na uvoz gvožđa, čelika, cementa i đubriva, a EK je navela da će CBAM biti usklađen sa propisima Svetske trgovinske organizacije.

Nemačka je propisala zakonom smanjenje emisije ugljen-dioksida za 55 odsto do 2030. godine, ali je zbog izvesnih nejasnoća vraćen na popravku, sa rokom do 2022. godine. Savezna vlada najavila je nove planove za smanjenje emisije ugljen-dioksida za 65 procenata do 2030. godine i potpuno ukidanje do 2045. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...