ANKETA NBS Privrednici očekuju da godinu završimo sa inflacijom od dva odsto

BankeNovacSrbijaVesti

19.1.2021 15:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

ANKETA NBS Privrednici očekuju da godinu završimo sa inflacijom od dva odsto ANKETA NBS Privrednici očekuju da godinu završimo sa inflacijom od dva odsto
Privrednici očekuju, a to su očigledno uneli i u svoje godišnje planove, da 2021. godinu završimo sa inflacijom od oko dva odsto. Finansijski sektor,... ANKETA NBS Privrednici očekuju da godinu završimo sa inflacijom od dva odsto

Privrednici očekuju, a to su očigledno uneli i u svoje godišnje planove, da 2021. godinu završimo sa inflacijom od oko dva odsto. Finansijski sektor, s druge strane, smatra da će u decembru 2021. godine inflacija u Srbiji iznositi 1,9 odsto.

Srednjoročno, odnosno za dve godine unapred, privrednici prognoziraju inflaciju od oko 2,3 odsto, dok finansijski sektor veruje da će inflacija u decembru 2022. godine biti 2,3 odsto.

Ovo pokazuju rezultati redovnih mesečnih anketa koju sprovodi Narodna banka Srbije.

„Inflaciona očekivanja ekonomskih subjekata predstavljaju važan pokazatelj koji se koristi u procesu donošenja odluka o merama monetarne politike u režimu inflacionog targetiranja“, navode u NBS i dodaju da je stabilizacija inflacionih očekivanja i njihovo usidravanje u okviru granica dozvoljenog odstupanja od cilja merilo uspeha strategije ciljanja inflacije, koji doprinose povećanju kredibiliteta monetarne politike.

Centralna banka je za ovu godinu targetirala inflaciona očekivanja u rasponu od (3 ± 1,5 odsto).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...