TEŠKA 2020. GODINA ZA NAJVEĆU SVETSKU NAFTNU KOMPANIJU

Aramco izvestio o padu profita za 44 odsto, ali isplaćuje dividende

SvetVesti

22.3.2021 10:30 Autor: Vladimir Jokanović 1

Aramco izvestio o padu profita za 44 odsto, ali isplaćuje dividende Aramco izvestio o padu profita za 44 odsto, ali isplaćuje dividende
Saudijska naftna kompanija Aramco izvestila je o padu profita za 44 odsto u 2020. godini, ali je zadržala isplatu dividende u iznosu od 75... Aramco izvestio o padu profita za 44 odsto, ali isplaćuje dividende

Saudijska naftna kompanija Aramco izvestila je o padu profita za 44 odsto u 2020. godini, ali je zadržala isplatu dividende u iznosu od 75 milijardi dolara, dok je njen izvršni direktor Amin Naser opisao prošlu godinu kao jednu od “najizazovnijih u istoriji“.

Aramco, najmoćnija državna naftna kompanija Saudijske Arabije, prijavila je neto profit od 49 milijardi dolara u 2020. godini, u odnosu na 88,19 milijardi dolara u 2019. Prošlogodišnji rezultat bio je nešto ispod očekivanja analitičara, koji su prognozirali profit od 48,1 milijardu dolara, prenosi CNBC, ali je i dalje jedan od najvećih u bilo kojoj svetskoj državnoj kompaniji.

Naser je naveo da je kompanija demonstrirala značajnu finansijsku i operativnu fleksibilnost, kao i da su na prihode uticale niže cene sirove nafte i obim prodaje, kao i slabije marže na preradu i hemikalije. Kompanija je saopštila da očekuje smanjenje kapitalnih izdataka u tekućoj godini i da je smanjila plan potrošnje za pet do 10 milijardi dolara.

Izvor: Google

Slobodni novčani tok opao je za oko 40 odsto na 49 milijardi dolara, što je znatno ispod nivoa očekivane dividende. Ipak, Aramco je proglasio isplatu dividendi u iznosu od 75 milijardi dolara za 2020. godinu, uprkos zabrinutosti da će to stvoriti dodatni dug. Rukovodstvo kompanije Aramco najavilo je optimizaciju i istaklo da su se izgledi na tržištu sirove nafte poboljšali.

Akcije u vodećim zapadnim naftnim i gasnim kompanijama, uključujući Royal Dutch Shell i BP, pale su na višegodišnje najniže vrednosti u 2020. godini, usled pandemije korona virusa koja je razorila globalnu ekonomiju i izazvala istorijski kolaps cena nafte. Exxon Mobil, najveća američka energetska kompanija objavila je prvi godišnji gubitak.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...