AUKCIJE OBVEZNICA KREĆU OD 19. JANUARA Plan Uprave za javni dug

SrbijaVesti

30.12.2020 19:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

AUKCIJE OBVEZNICA KREĆU OD 19. JANUARA Plan Uprave za javni dug AUKCIJE OBVEZNICA KREĆU OD 19. JANUARA Plan Uprave za javni dug
Na aukcijama za prodaju državnih hartija od vrednosti na domaćem tržištu, Republika Srbija je, prema podacima Uprave za javni dug, prodala u toku 2020.... AUKCIJE OBVEZNICA KREĆU OD 19. JANUARA Plan Uprave za javni dug

Na aukcijama za prodaju državnih hartija od vrednosti na domaćem tržištu, Republika Srbija je, prema podacima Uprave za javni dug, prodala u toku 2020. godine ukupno 284,8 milijardi dinara obveznica denominovanih u dinarima i 354 miliona evra obveznica denominovanih u evrima: realizacija na navedenim aukcijama tokom ove godine iznosi 83 odsto od ukupno emitovanih obveznica.

Tokom ove godine, Srbija je, prvi put, emitovala dinarske „benčmark“ obveznice sa polugodišnjom isplatom kupona ročnosti 5,5 i 12,5 godina, u nominalnom iznosu od 100 milijardi dinara po emisiji. Kako su strani ulagači pokazali veliku zainteresovanost za ovim obveznicama, Uprava za javni dug ima u planu da poveća obim emisije u 2021. godini, u iznosu od po 50 milijardi dinara, za obe obveznice.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Takođe, planirano je povećanje obima emisije ranije emitovanih desetogodišnjih dinarskih „benčmark“ obveznica, prvobitno emitovanih početkom februara 2018. godine, sa godišnjom kuponskom stopom od
5,875 odsto u iznosu od 10 milijardi dinara. Prema planu Uprave za javni dug, tokom januara održaće se dve aukcije državnih obveznica.

Prva će biti organizovana već 19. januara i na njoj će biti ponuđene obveznice ročnosti 12 godina, uz kuponsku stopu od 4,5 odsto, u ukupnoj vrednosti od 20 milijardi dinara. Već 26. januara biće ponuđeno još 10 milijardi dinara vrednih državnih obveznica, ročnosti pet godina, uz kuponsku stopu od tri odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...