Rast cena se negativno odrazio na domaće tržište

Australija od izvoza tečnog gasa u novembru zaradila 5,77 milijardi dolara

InvesticijeNovacSvetVesti

16.12.2021 17:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Australija od izvoza tečnog gasa u novembru zaradila 5,77 milijardi dolara Australija od izvoza tečnog gasa u novembru zaradila 5,77 milijardi dolara
Neverovatno visoke cene tečnog prirodnog gasa značajno su uticale na to da se rast izvoza australijskih proizvođača udvostruči. Australija je zabeležila oko 5,77 milijardi... Australija od izvoza tečnog gasa u novembru zaradila 5,77 milijardi dolara

Neverovatno visoke cene tečnog prirodnog gasa značajno su uticale na to da se rast izvoza australijskih proizvođača udvostruči.

Australija je zabeležila oko 5,77 milijardi dolara prihoda od izvoza rashladnog gasa u novembru, sa 5,44 milijarde dolara, koliko je imala u oktobru. U odnosu na isti period prošle godine ovo je rast od 196 odsto, navodi se u novembarskom izveštaju australijske savetodavne kompanije EnergyQuest.

Sveukupno, Australija je izvezla 87 miliona tona godišnje, dok je u oktobru izvoz bio na nivou od 85,1 tonu godišnje, prenosi portal Capital.com.

Analiza uporednih procena kompanije Platts na azijskom tržištu, sprovedena u oktobru, pokazala je da je tečni gas dostigao rekordnu cenu od 56 dolara za milion britanskih termalnih jedinica (BTU).

Zbog gasne krize u Evropi, kupci su počeli da se nadmeću ko će pre doći do dragocenog tereta, navodi kompanija S&P Global. Od oktobra do sada cena tečnog gasa je blago pala, pa je sada 43,2 dolara za milion BTU.

Isporuke tečnog prirodnog gasa u Kini su skočile na 43 u novembru, sa 38 u oktobru i 38 u istom periodu prošle godine.

U poređenju sa oktobrom, australijski teretnjaci dostavili su oko šest isporuka manje Japanu, Tajlandu, Maleziji i Tajvanu u novembru, ali oko osam više Kini i Koreji.

Visoke cene gasa dobrodošle su proizvođačima, ali su se negativno odrazile na tržište gasa na istočnoj obali Australije. Kratkoročne cene gasa u Kvinslendu u novembru su bile 11,16 dolara po gigadžulu, što je značajno povećanje u odnosu na 8,28 dolara po gigadžulu u Valumbili u oktobru.

Domaće cene gasa u Brizbejnu porasle su u novembru na nivo od 12,13 dolara po gigadžulu, u odnosu na 8,44 dolara po gigadžulu u oktobru. U Sidneju je cena gasa 12,17 dolara po gigadžulu u novembru, u odnosu na 8,22 dolara po gigadžulu mesec dana ranije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...