traže načine da povećaju već popriličan broj holdinga

Australijski penzioni fondovi imaju preko 40 odsto sredstava u „poreskim rajevima“

BiznisNovacOsiguranjeSvetVesti

16.11.2021 19:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Australijski penzioni fondovi imaju preko 40 odsto sredstava u „poreskim rajevima“ Australijski penzioni fondovi imaju preko 40 odsto sredstava u „poreskim rajevima“
Australijski penzioni fondovi teže da povećaju alokacije svojih offshore sredstava u radi većih prinosa i diverzifikacije. Direktori fondova koji su jedan od najčešćih načina... Australijski penzioni fondovi imaju preko 40 odsto sredstava u „poreskim rajevima“

Australijski penzioni fondovi teže da povećaju alokacije svojih offshore sredstava u radi većih prinosa i diverzifikacije.

Direktori fondova koji su jedan od najčešćih načina štednje za penziju u Australiji očekuju da će do 2030. godine njihov kapital dostići svotu od 4.700 milijardi australijskih dolara, navodi se u istraživanju firme Deloitte, sprovedenom uz podršku Nacionalne banke Australije (NAB).

U najnovijem izveštaju NAB vezanom za penzione fondove navodi se da ove institucije, poznate i pod nazivom “superi”, traže načine da povećaju već popriličan broj holdinga koje poseduju u „poreskim rajevima“. U izveštaju se takođe navodi da se 46,8 odsto sredstava „supera“ nalazi van Australije, što predstavlja rast u odnosu na 41 odsto 2019.

Kako navode iz NAB, ovaj trend će se verovatno nastaviti, jer više od 61 odsto fondova je izjavilo da planira da u svoj portfolio uvrsti više internacionalnih kompanija u naredne dve godine. Ciljane klase uključuju nelistiranu infrastrukturu, listiranu imovinu i akcije.

U izveštaju se, takođe, navodi da više od pola fondova (57 odsto) ne žele da se izlože riziku u ekonomijama u razvoju, i pored rastućih alokacija u njima. Dok 43 odsto fondova sami finansiraju veći deo svoje izloženosti, skoro tri četvrtine njih ulažu 50 odsto ili manje od rizika kome se izlažu u trgovanju akcijama. Nasuprot tome, investicije fondova sa fiksnim prihodom funkcionišu sa relativno visokim koeficijentom zaštite i valute, od 75 do 100 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...