Prva evropska zemlja koja vraća meru zaključavanja

Austrija u potpunoj blokadi od ponedeljka

EULifestyleVestiZdravlje

19.11.2021 14:13 Autor: Vladimir Jokanović 2

Austrija u potpunoj blokadi od ponedeljka Austrija u potpunoj blokadi od ponedeljka
Austrija se vraća merama nacionalne blokade i planira da postane prva zemlja u Evropi koja će učiniti obaveznom vakcinaciju protiv Covid-19 za sve osobe... Austrija u potpunoj blokadi od ponedeljka

Austrija se vraća merama nacionalne blokade i planira da postane prva zemlja u Evropi koja će učiniti obaveznom vakcinaciju protiv Covid-19 za sve osobe koje ispunjavaju uslove, saopštio je u petak kancelar te zemlje Aleksandar Šalenberg (Alexander Schallenberg).

Šalenberg je rekao da će njegova vlada nastojati da od 1. februara uvede obaveznu vakcinaciju, prenosi CNN. Oko 65 odsto stanovništva Austrije u potpunosti je vakcinisano protiv Covid-19, što je jedna od nižih stopa u Evropskoj uniji, gde broj novih slučajeva zaraze raste.

Nacionalno zatvaranje, prvo u Evropi ove jeseni, počinje u ponedeljak i trajaće najmanje 10 dana, a zatim bi moglo da bude produženo za još 10 dana, rekao je Šalenberg. Ovaj potez najavljen je samo nekoliko dana nakon što je Austrija uvela meru izolacije za sve starije od 12 godina koji nisu u potpunosti vakcinisani protiv Covid-19.

Prema tim merama koje su stupile na snagu 15. novembra nevakcinisanim je naređeno da ostanu kod kuće, osim iz nekoliko ograničenih razloga. Ovlašćeni službenici obavljaju provere na licu mesta onih koji su se zatekli napolju.
Austrijsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je u petak da će škole i vrtići ostati otvoreni tokom predstojećeg zaključavanja, ali je kancelar rekao da je moguće da roditelji povuku svoju decu iz škole ako to žele.

Beč
Foto: Pixabay.com

Ministarstvo je takođe pozvalo na nošenje FFP2 maski u svim zatvorenim prostorijama i rekao da zaposleni mogu da traže opciju rada od kuće gde je to izvodljivo. Kada se nacionalno zatvaranje bude ukinulo, mere izolacije za nevakcinisane ostaće na snazi, jer austrijske vlasti nameravaju da po svaku cenu izbegnu „peti talas“ pandemije.

Nemačka je takođe objavila planove da uvede ciljana ograničenja za nevakcinisane kako bi se uhvatila u koštac sa rekordnim brojem novih slučajeva zaraze usled četvrtog talasa pandemije. Odlazeća kancelarka Angela Merkel opisala je situaciju u zemlji kao „dramatičnu“ i „veoma zabrinjavajuću“. U Nemačkoj je potpuno vakcinisano nešto više od 67 odsto građana.

Foto: Pixabay.com

Merkel je upozorila da se bolnički kreveti u odeljenjima intenzivne nege prebrzo pune, dodajući da je „krajnje vreme da se preduzmu mere“. U regionima u kojima na 100.000 više od troje pacijenata zaraženih korona virusom završi u bolnici, samo vakcinisani i oni koji su se oporavili od zaraze moći će da pristupe javnim mestima poput restorana ili koncertnih dvorana, prenosi Euronews, pozivajući se na AFP. Većina regiona u Nemačkoj trenutno prelazi taj prag.

Donji dom, Bundestag, izglasao je u četvrtak nova ograničenja u pokušaju obuzdavanja širenja zaraze, a ove planove treba da odobri i Gornji dom nemačkog parlamenta, Bundesrat. Ograničenja uključuju radna mesta i javni prevoz, a građani će morati da dokažu da su vakcinisani, da su se oporavili od bolesti ili da su negativni na testu da bi imali pristup.

  • GocaBG

    19.11.2021 #1 Author

    Videcemo krajnji rezultat…

    Odgovori

  • Tina

    20.11.2021 #2 Author

    Virusu se mora nekako stati na put

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...