Postrojenje na granici dve zemlje predstavlja rizik za stanovnike

Austrija zabrinuta zbog širenja nuklearne elektrane Krško

AnalizaEkologijaRegionU fokusuVesti

22.7.2021 08:30 Autor: Ljiljana Begović 0

Austrija zabrinuta zbog širenja nuklearne elektrane Krško Austrija zabrinuta zbog širenja nuklearne elektrane Krško
Nakon što je Slovenija izdala energetsku dozvolu, odnosno načinila prvi korak ka postavljanju drugog bloka nuklearne elektrane Krško, austrijska ministarka zaštite životne sredine Leonor... Austrija zabrinuta zbog širenja nuklearne elektrane Krško

Nakon što je Slovenija izdala energetsku dozvolu, odnosno načinila prvi korak ka postavljanju drugog bloka nuklearne elektrane Krško, austrijska ministarka zaštite životne sredine Leonor Gevesler (Leonore Gewessler) naglasila je da je Austrija izuzetno zabrinuta zbog tih planova.

Na marginama neformalnog sastanka ministara zaštite životne sredine na Brdu kod Kranja, Gevesler je pozvala, među ostalim, slovenačkog kolegu Andreja Vizjaka da se preispita seizmička opasnost tog područja od strane međunarodnih stručnjaka.

Nuklearna energija, prema rečima Gevesler, generalno je „nesigurna“ i predstavlja „ogromne rizike“. Oni su još veći ako se nuklearne elektrane nalaze u područjima podložnim potresima. Nuklearna elektrana Krško smeštena je na takvom području i zato dodatno predstavlja rizično nuklearno postrojenje koje se nalazi u blizini austrijske granice”, naglasila je ministarka, prenosi Seebiz.

Dim iz fabrike
Foto: Pixabay.com

Takođe, produžetak veka trajanja postojeće jedinice nuklearne elektrane Krško, koja se nalazi na oko 100 kilometara od granice s Austrijom, kao i planirani drugi blok, prema mišljenju ministarke, predstavljaju „rizik za stanovnike Austrije“.

„Odlučno sam prenela ovu zabrinutost svom slovenačkom kolegi i očekujem da će je ozbiljno shvatiti. Budućnost snabdevanja energijom pripada obnovljivim izvorima energije – a u Austriji dokazujemo da je to moguće. Prava zaštita klime biće uspešna samo bez upotrebe zastarelih tehnologija visokog rizika“, rekla je Gevesler.

Ministarka je navela i da je zabrinuta zbog socijaldemokrata SPÖ, koji su pozvali austrijsku vladu da „aktivno interveniše i zauzme jasan i odlučan stav protiv širenja nuklearne energije u Evropi“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...