Veliko smanjenje broja prevezenih putnika za vreme pandemije nije sprečilo ambiciozne planove

Austrijska železnica ulaže 25 milijardi evra u narednih pet godina

EURegionVesti

27.4.2021 13:37 Autor: Marko Miladinović 4

Austrijska železnica ulaže 25 milijardi evra u narednih pet godina Austrijska železnica ulaže 25 milijardi evra u narednih pet godina
Austrijska železnica (ÖBB) je uspela da pokrije gubitak prometa od čak 700 miliona evra u 2020. godini, zahvaljujući sopstvenom programu štednje i pomoći države,... Austrijska železnica ulaže 25 milijardi evra u narednih pet godina

Austrijska železnica (ÖBB) je uspela da pokrije gubitak prometa od čak 700 miliona evra u 2020. godini, zahvaljujući sopstvenom programu štednje i pomoći države, pa je prošlu godinu ipak završila sa blago pozitivnim rezultatom. 

Usled pandemije korona virusa, broj prevezenih putnika Austrijske železnice je iznosio 286,5 miliona, odnosno 190 miliona manje nego u 2019. godini. Na vrhuncu krize, pad broja putnika dostigao je više od 90 odsto, dok je na godišnjem nivou prosek iznosio 40 odsto manje putnika. Poređenja radi, to su brojevi koje je Austrijska železnica ostvarivala krajem osamdesetih godina.

S druge strane, teretni saobraćaj se odvijao bez pauze pokrivajući Austriju, Evropu i Aziju, kao i pre izbijanja pandemije.

Austrijska železnica je uložila više od 2,6 milijarde evra u obnovu i izgradnju infrastrukture u 2020. godini, na 200 gradilišta. Pored toga, u periodu od 2021. do 2026. godine realizovaće se investicioni plan u vrednosti od 25 milijardi evra. Njegov veći deo, 20,6 milijardi evra biće uložen u izgradnju infrastrukture i obnovljive izvore energije. Ostatak sredstava iskoristiće se za modernizaciju i proširenje voznog parka i noćnih linija, kao i digitalizaciju železničkog sistema.

Prema planovima ovog austrijskog saobraćajnog koncerna, do 2025. godine će biti otvarano novih 2.700 radnih mesta svake godine. 

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...