AUTO-PUT DO POŽEGE POČETKOM 2022. GODINE Ovčarsko-kablarska klisura biće uređena kao prirodno dobro prve kategorije

BiznisInfrastrukturaSrbijaTurizamVesti

21.12.2020 14:58 Autor: Marija Jovanović 1

AUTO-PUT DO POŽEGE POČETKOM 2022. GODINE Ovčarsko-kablarska klisura biće uređena kao prirodno dobro prve kategorije AUTO-PUT DO POŽEGE POČETKOM 2022. GODINE Ovčarsko-kablarska klisura biće uređena kao prirodno dobro prve kategorije
Početkom 2022. godine u saobraćaj će biti pušten auto-put do Požege, najavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prilikom obilaska Ovčarsko-kablarske klisure i Ovčar... AUTO-PUT DO POŽEGE POČETKOM 2022. GODINE Ovčarsko-kablarska klisura biće uređena kao prirodno dobro prve kategorije

Početkom 2022. godine u saobraćaj će biti pušten auto-put do Požege, najavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prilikom obilaska Ovčarsko-kablarske klisure i Ovčar Banje.

„Izgradnja auto-puta do Požege značiće da se čitav saobraćaj iz klisure seli, tako da konačno imamo uslove da napravimo ono što je već na papiru, a to je zaštićeno područje izuzetnih odlika i prirodno dobro prve kategorije“, kazala je Brnabić.

Foto: Tanjug

Prema njenim rečima, slično je urađeno sa izmeštanjem saobraćaja iz zaštićenih područja na nekim drugima mestima, kao na primer u Golupcu kod tvrđave, tako da je to danas jedan od najlepših delova Srbije i njenih kulturnih dobara.

Brnabić je izrazila nadu da će sledeće godine biti rekonstruisan trg u Ovčar Banji, da će biti završeno izmuljavanje jezera Međuvršje i njegovo čišćenje, zatim izgradnja dva pristaništa na jezeru, kao i otvaranje prirodnjačkog muzeja.

„Ovo je predeo koji je važan kao prirodno dobro, ali i kao kulturno, istorijsko i versko nasleđe Srbije i dužni smo da ovo vratimo i prirodi i građanima“, poručila je premijerka.

Foto: Tanjug

Brnabić je obišla pomenutu klisuru zajedno sa ministarkom za zaštitu životne sredine Irenom Vujović i ministarkom trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjanom Matić, povodom početka novog projekta za njeno uređenje.

Nastavak kredita za ugostiteljko-turistički sektor

U saradnji sa Fondom za razvoj biće nastavljena pomoć turističko-ugostiteljskoj privredi, dok će građani za odmor u 2021. godini na raspolaganju imati 100.000 vaučera, najavila je prilikom obilaska ministarka trgovine, turizma i telokomunikacija Tatjana Matić.  

„Naredna godina usmerena je ka određenim infrastrukturnim projektima za koje smo opredelili u budžetu 600 miliona dinara. Između ostalog i 100.000 vaučera za pospešivanje ugostiteljske-turističke privrede“, rekla je Matić.

Prema njenim rečima, uslovi za vaučere su ove godine bili omogućeni svima čija primanja ne prelaze 70.000 dinara, što je bilo važno za naše građane i ugostiteljsko-turističku privredu.

Foto: Tanjug

Takođe, kako je najavila, zajedno sa Fondom za razvoj, planiraju se i određena sredstva koja su vrlo povoljna za pospešivanje ugostiteljsko-turističke privrede, uz napomenu da su ti krediti bili na raspolaganju i ove godine.

Naime, za ugostiteljsko-turističku privredu ove godine  je izdvojeno više od tri milijarde dinara, precizirala je Matić i naglasila da su se ti krediti pokazali kao izuzetno značajni za očuvanje likvidnosti i obrtnih sredstava malih i srednjih preduzeća u toj grani privrede.

„Nastavićemo da sa Ministarstvom privrede omogućavamo tu vrstu zaduživanja, jer su uslovi povoljni, a podrazumevaju dve godine grejs perioda, tri godine otplate i jedan odsto kamate“, kazala je ministarka.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...