Delta varijanta korona virusa nanela štetu ekonomijama u usponu

Azijske države beleže rast fabričke aktivnosti

SvetVesti

1.11.2021 14:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Azijske države beleže rast fabričke aktivnosti Azijske države beleže rast fabričke aktivnosti
Fabrička aktivnost u Aziji se ubrzala u oktobru, kada se smanjio broj zaraženih korona virusom u zemljama sa ekonomijama u usponu. Međutim, rastući troškovi... Azijske države beleže rast fabričke aktivnosti

Fabrička aktivnost u Aziji se ubrzala u oktobru, kada se smanjio broj zaraženih korona virusom u zemljama sa ekonomijama u usponu. Međutim, rastući troškovi inputa, nestašice materijala i usporavanje kineskog rasta zamagljuju perspektive, pokazala su istraživanja objavljena u ponedeljak.

Kreatori ekonomskih politika u regionu suočavaju se sa pritiscima na više frontova dok pokušavaju da izvedu svoje privrede iz zastoja koji je nastao zbog pandemije virusa Covid-19 i da istovremeno drže pod kontrolom inflaciju koju podstiču rastuće cene robe i nestašice delova, piše Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kineska fabrička aktivnost se u oktobru povećala najbržim tempom u poslednja četiri meseca, pokazao je današnji indeks menadžera nabavke (PMI) za privatni sektor, koji izračunavaju kompanije IHS Markit i Caixin, jer je opadajući broj slučajeva zaraženih korona virusom doveo do jačanja domaće potražnje.

Međutim, zvanični državni PMI za preduzeća svih veličina pokazao je da proizvodnja u oktobru opada treći mesec zaredom zbog nestašica struje i rastućih troškova.

Fabričke aktivnosti su u oktobru porasle u Vijetnamu, Indoneziji i Maleziji jer se poslovanje postepeno normalizovao nakon zatvaranja uzrokovanog naglim širenjem zaraze virusa Covid-19.

Vijetnamski PMI je porastao na 52,1 poen sa 40,2 u septembru, dok je u Indoneziji skočio na 57,2 sa 52,2 poena. Malezijski indeks PMI je iznosio 52,2 u odnosu na 48,1 poen prethodnog meseca.

Ojačala je i proizvodnja na Tajvanu zahvaljujući snažnoj potražnji za čipovima, dok se japanska fabrička aktivnost u oktobru povećala na 53,2 boda sa septembarskih 51,5, nastavljajući rast deveti mesec zaredom, što je ohrabrujući znak za treću po veličini svetsku ekonomiju.

U Indiji, koja je treća najjača ekonomija u Aziji, fabrike su u oktobru povećale proizvodnju po najvišoj stopi u poslednjih osam meseci, što nagoveštava nastavak oporavka poslovanja preduzeća.

Za razliku od većine ekonomija u regionu, u Južnoj Koreji je fabrička aktivnost oslabila u oktobru, pri čemu je PMI indeks pao na 50,2 poena sa 52,4 u septembru, mada se trinaesti mesec zaredom zadržao iznad praga od 50 poena, koji razdvaja pad od rasta proizvodnje.

Azijske ekonomije u usponu, kada je privredni privredni oporavak u pitanju, zaostaju za razvijenim državama zbog sporog uvođenja vakcina i naglog povećanja slučajeva zaraženih delta sojem virusa Covid-19, što je nanelo štetu potrošnji i fabričkoj proizvodnji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...