BAJDEN PROMENIO TRAMPOVE ODLUKE PRVOG RADNOG DANA

Povratak SAD u Svetsku zdravstvenu organizaciju, maske obavezne

SvetVesti

21.1.2021 11:50 Autor: Vladimir Jokanović 1

Povratak SAD u Svetsku zdravstvenu organizaciju, maske obavezne Povratak SAD u Svetsku zdravstvenu organizaciju, maske obavezne
Prvog dana na poslu novi američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden), koji je inaugurisan u sredu 20. januara, inicirao je hitan povratak SAD u... Povratak SAD u Svetsku zdravstvenu organizaciju, maske obavezne

Prvog dana na poslu novi američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden), koji je inaugurisan u sredu 20. januara, inicirao je hitan povratak SAD u Pariski klimatski sporazum i Svetsku zdravstvenu organizaciju. Bajden je potpisao ukaze kojima je poništio odluke svog prethodnika Donalda Trampa (Donald Trump) o napuštanju pomenutih institucija.

Bajden je potpisao ukupno 17 ukaza, čime je više nego simbolično označio raskid sa Trampovom unutrašnjom i spoljnom politikom, kao i sa tretiranjem epidemije korona virusa. Nošenje zaštitne maske u javnim zgradama i ostalim javnim prostorima pod kontrolom savezne vlade, od sada je obavezno. To uključuje dvorišta i parkove, prenosi CNT.

Foto: Youtube screenshot

Novi predsednik potpisao je i ukaz o produženju moratorijuma na otplatu dugova za stanarinu, kao i ukaz o ukidanju dozvole za rad naftovoda Keystone XL, od Alberte u Kanadi do Teksasa. Takođe, Bajden je naložio obustavljanje gradnje zida na granici sa Meksikom i zabranu ulaska neameričkih građana iz nekoliko zemalja, kao što su Brazil i Velika Britanija.

Primetna je bila dobra volja obojice predsednika da na samom kraju višemesečnog perioda koji je bio obeležen podelama, sukobima i nasiljem, pokušaju da doprinesu smirivanju strasti u zemlji. Tome u prilog ide Trampov oproštajni govor u kojem je poželeo sreću novoj administraciji u Beloj kući, kao i Bajdenov komentar da ga je u Ovalnom kabinetu dočekalo „veoma velikodušno pismo“ od Trampa. On nije želeo da iznosi pojedinosti, rekavši da je pismo lične prirode, prenosi CNN.

Kada je reč o samom Ovalnom kabinetu, novi predsednik ga je preuredio po svom ukusu, pa je umesto Trampovog tepiha zlatne boje, vratio plavi koji je tu bio ranije. Neke slike su zamenjene, a neke su samo promenile mesta, kao recimo portret jednog od osnivača SAD Benžamina Frenklina (Benjamin Franklin). Bajden je u kabinet uneo bistu Cesara Čavesa, borca za prava radnika i građana, koju je postavio kraj porodičnih fotografija na čuvenom radnom stolu Resolute, koji je dar engleska kraljice Viktorije iz 1880.

  • MARKO7

    8.6.2022 #1 Author

    Pa dobro je pa su uspeli da se vrate..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...