Niske rate za hipoteke stvorile balon na tržištu nekretnina

Banka Kanade najavila povećanje kamate na kredite za nekretnine

NekretnineNovacVesti

29.10.2021 09:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Banka Kanade najavila povećanje kamate na kredite za nekretnine Banka Kanade najavila povećanje kamate na kredite za nekretnine
Cene nekretnina u Kanadi su eksplodirale u toku pandemije, što je privuklo veći broj kupaca od kojih su mnogi iskoristili pad u ratama za... Banka Kanade najavila povećanje kamate na kredite za nekretnine

Cene nekretnina u Kanadi su eksplodirale u toku pandemije, što je privuklo veći broj kupaca od kojih su mnogi iskoristili pad u ratama za hipoteku kako bi uzeli višestruke kredite. Ipak, neočekivano upozorenje banke ove nedelje o podizanju kamate moglo bi zaustaviti one koji su ušli u poslovanje privučeni niskim dugovanjima.

Veći i brži rast kamate mogao bi da dovede do većih naplata za mnoge od ovih kupaca, te bi vlasnici višestrukih nekretnina mogli rešenje da nađu u prodaji nekih od njih pre nego što potražnja opadne, piše Reuters.

Već sada je očigledno da se tržište nekretninama polako “hladi”, uzimajući u obzir da su fiksne rate za hipoteku u toku ove godine u proseku porasle za 60 procentnih poena, tvrdi sajt Ratehub.ca na osnovu podataka o prinosima obveznica. U sredu iz Banke Kanade je saopšteno da je cilj da se kamata poveća za 0,25 odsto do aprila sledeće godine, što je tri meseca ranije u odnosu na prethodnu prognozu.

Tržnice novca očekuju novi rast rata u martu, sa zatezanjem od skoro 100 baznih poena u 2022. godine.

Investitori su u avgustu činili četvrtinu kupaca kuća u Ontariju, kanadskoj provinciji sa najvećim brojem stanovnika. To je, prema indeksu nekretnina Teranet, najveći broj investitora u protekloj deceniji. Ipak treba uzeti u obzir povećani rizik vezan za trenutni ciklus u trgovanju nekretninama.

Broj osoba sa tri ili više aktivnih hipoteka popeo se u drugom kvartalu na 7,7 odsto u odnosu na prošlu godinu, kako navodi Equfax Canada.

Rekordno niske kamate razbuktale su potražnju na tržištu nekretnina, što je pretvorilo neke kanadske gradove balon teritorije. Rast cena u Kanadi od 11 odsto u 2020. godini je četvrti najveći na listi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Kako pokazuje indeks Teranet-National Bank Composite House Price, cene nekretnina su više za 14 odsto

U ovogodišnji Global Real Estate Bubble indeks, u švajcarskoj banci UBS Toronto se nalazi na drugom, a Vankuver na šestom mestu.

Tržište nekretnina pokazuje znake olakšanja. Teranet-National Bank indeks porastao je 0,1 odsto od avgusta do septembra, što je četvrti mesec zaredom usporavanja rasta.

Osim toga, postoji i mogućnost da će se tržište urušiti zbog nedostataka u inventaru i ponovnog imigracionog pritiska, za koje se očekuje da će držati cene ispod donje granice, upozorava Ron Batler (Ron Butler). Ovo je svojevrsna provera da li će osobe koje su podigle kredite moći da plate kamatu od najmanje 5,25 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...