BANKARSKI SEKTOR U FBIH STABILAN, UPRKOS KRIZI Ostvaren pozitivan finansijski rezultat od 52 miliona evra

BankeNovacRegionVesti

25.9.2020 09:59 Autor: Ljiljana Begović 2

BANKARSKI SEKTOR U FBIH STABILAN, UPRKOS KRIZI Ostvaren pozitivan finansijski rezultat od 52 miliona evra BANKARSKI SEKTOR U FBIH STABILAN, UPRKOS KRIZI Ostvaren pozitivan finansijski rezultat od 52 miliona evra
Bankarski sektor u Federaciji BiH, ostvario je pozitivan finansijski rezultat od 105,5 miliona KM (52,7 miliona evra), iako je za 41,9 procenata manji od... BANKARSKI SEKTOR U FBIH STABILAN, UPRKOS KRIZI Ostvaren pozitivan finansijski rezultat od 52 miliona evra

Bankarski sektor u Federaciji BiH, ostvario je pozitivan finansijski rezultat od 105,5 miliona KM (52,7 miliona evra), iako je za 41,9 procenata manji od iskazanog u istom periodu prethodne godine.

Uprkos neizvesnosti posledica pandemije, na osnovu iskazanih osnovnih pokazatelja poslovanja, može se zaključiti da je bankarski sektor FBIH stabilan, što je osigurano visokim nivoom likvidnosti i kapitala, te visokom pokrivenošću NPL ispravkama vrednosti, navode iz Agencije za bankarstvo FBIH.

U prvih šest meseci 2020. godine zabeleženi su efekti prve primene Odluke o upravljanju kreditnim rizikom i utvrđivanju očekivanih kreditnih gubitaka, koji su usmereni na jačanje kvaliteta upravljanja rizicima i standardizaciju upravljanja kreditnim rizikom u skladu sa MSFI 9.

Ukupna neto aktiva na nivou bankarskog sektora u FBIH iznosi 23,5 milijardi KM (11,7milijardi evra) i za 692,7 miliona KM ili 2,9 procenata je manja u odnosu na isti period prethodne godine.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Pad bilansne sume u odnosu na kraj 2019. godine bio je 602,4 miliona KM (301 milion evra) ili 2,4 procenta, a uzrokovan je smanjenjem novčanih sredstava i izvršenim knjigovodstvenim otpisom u skladu sa novim regulatornim okvirom.

Krediti odobreni stanovništvu, sa učešćem u ukupnim kreditima od 48,1 odsto, ostvarili su smanjenje od 1,4 procenta i iznose 7,3 milijarde KM (3,6 milijardi evra). Krediti odobreni pravnim licima, sa učešćem u ukupnim kreditima od 51,9 procenata, ostvarili su rast od 0,9 odsto i iznose 7,9 milijardi KM.

Od ukupnih kredita plasiranih pravnim licima, na NPL se odnosi 647,6 miliona KM ili 8,2 procenta, što je za 1,6 procentnih poena manje nego na kraju 2019. godine, piše portal Indikator.ba.

Depoziti, kao najznačajniji i najveći segment depozitnog i finansijskog potencijala banaka, smanjeni su za 71,9 miliona KM ili 0,8 procenata i iznose 9,5 milijardi KM.

Tagovi
BANKE REGION

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...