Hrvatska ima najveći nivo ekonomske aktivnosti u regionu, najniža u Albaniji i Bosni i Hercegovini

BDP u Crnoj Gori iznosio 45 odsto proseka EU u 2020. godini

RegionVesti

18.12.2021 12:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

BDP u Crnoj Gori iznosio 45 odsto proseka EU u 2020. godini BDP u Crnoj Gori iznosio 45 odsto proseka EU u 2020. godini
Bruto domaći proizvod po stanovniku, prema standardu kupovne moći, u Crnoj Gori je u prošloj godini iznosio 45 odsto proseka Evropske unije, pokazuju konačni... BDP u Crnoj Gori iznosio 45 odsto proseka EU u 2020. godini

Bruto domaći proizvod po stanovniku, prema standardu kupovne moći, u Crnoj Gori je u prošloj godini iznosio 45 odsto proseka Evropske unije, pokazuju konačni podaci Eurostata.

Iz Monstata je saopšteno da je od zemalja članica EU, najveći BDP po stanovniku, prema standardu kupovne moći, zabeležen u Luksemburgu, čiji je nivo više od dva i po puta iznad proseka EU, i iznosi 263 odsto evropskog proseka, prenosi crnogorska agencija Mina.

Bugarska se nalazi na najnižem nivou sa 55 odsto proseka EU.

Hrvatska među zemljama regiona ima najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći, koji iznosi 64 odsto proseka EU, dok se Crna Gora nalazi na drugom mestu sa 45 odsto.

Srbija i Severna Makedonija se nalaze na nivou od 43 odsto, odnosno 38 odsto evropskog proseka, Bosna i Hercegovina na 33 odsto, a Albanija na 30 odsto evropskog proseka.

Vaga na digitronu - krompir sa jedne i novac sa druge strane
Foto: Pixabay.com

Stvarna individualna potrošnja po stanovniku prema standardu kupovne moći se među članicama u prošloj godini kretala od 61 odsto proseka EU u Bugarskoj, do 145 proseka EU u Luksemburgu.

Posmatrajući zemlje regiona, stvarna individualna potrošnja po stanovniku prema standardu kupovne moći se kreće u rasponu od 39 odsto do 68 procenata proseka EU.

Stvarna individualna potrošnja po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori je u prošloj godini iznosila 59 odsto proseka Evropske unije.

Od zemalja u regionu, najveća je u Hrvatskoj i iznosi 68 odsto proseka EU, dok je najniža u BiH i Albaniji sa 42 odsto, odnosno 39 odsto proseka EU.

BDP po stanovniku je uglavnom pokazatelj nivoa ekonomske aktivnosti, dok je stvarna individualna potrošnja alternativni pokazatelj, bolje prilagođen da opiše materijalno blagostanje domaćinstva.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...