Austrijska prestonica opredeljuje rekordna sredstva

Beč će izdvojiti 2,8 milijardi evra za zaštitu klime u naredne dve godine

EkologijaEUU fokusuVesti

1.12.2021 12:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Beč će izdvojiti 2,8 milijardi evra za zaštitu klime u naredne dve godine Beč će izdvojiti 2,8 milijardi evra za zaštitu klime u naredne dve godine
Grad Beč će investirati 2,8 milijarde evra u mere za zaštitu klime u 2022. i 2023. godini. „Prvi budžet grada Beča usvojen za dve godine... Beč će izdvojiti 2,8 milijardi evra za zaštitu klime u naredne dve godine

Grad Beč će investirati 2,8 milijarde evra u mere za zaštitu klime u 2022. i 2023. godini. „Prvi budžet grada Beča usvojen za dve godine donosi rekordne investicije u zaštitu klime“, naglasio je Jirgen Černohorski (Jürgen Czernohorszky), član gradskog veća zadužen za životnu sredinu.

„U budžetu se odražava naš cilj da Beč do 2040. godine bude klimatski neutralan. Zaštita klime ima najviši prioritet i zato izdvajamo do sada najviše sredstava za promene u oblasti energije, grejanja i mobilnosti“, objašnjava Černohorski.

Grad intenzivno investira u izgradnju javnog saobraćaja, obnovljivih izvora energije i toplotnu sanaciju zgrada. Jedno od težišta je između ostalog i proširenje solarnih postrojenja.

Cilj je da se do 2025. godine proizvodi pet puta više struje nego u prethodnoj godini. Kako bi se to postiglo svake godine će se izgraditi onoliko solarnih postrojenja koliko je izgrađeno u poslednjih petnaest godina.

Zahvaljujući novom planu energetskog zoniranja grad će moći da odredi područja u kojima će u novogradnji biti dozvoljeno korišćenje isključivo obnovljivog snabdevanja toplotnom energijom ili daljinskog grejanja. 

Svake godine će biti obezbeđeno 20 miliona evra za održive klimatske projekte u bečkim opštinama. Nastavlja se inicijativa ozelenjavanja sa 400.000 kvadratnih metara novih i obnovljenih parkova.

„Želimo da sve Bečlije mogu da vode dobar i zdrav život, a za to je potrebna zdrava klima. Sa doslednom politikom zaštite klime želimo da doprinesemo da Beč i za 20 godina bude najbolji grad za život“, izjavio je Jirgen Černohorski.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...