Posledice prevelike tražnje I oslanjanja na dobavljače iz Azije

Bela kuća će morati da reaguje na nestašicu čipova

SvetU fokusuVesti

23.9.2021 15:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Bela kuća će morati da reaguje na nestašicu čipova Bela kuća će morati da reaguje na nestašicu čipova
Zvaničnici aktuelne američke administracije pritiskaju kompanije koje proizvode poluprovodnike kompanije na „veću transparentnost“ u vezi njihovih lanaca snabdevanja, dok žure da ublaže posledice globalnog... Bela kuća će morati da reaguje na nestašicu čipova

Zvaničnici aktuelne američke administracije pritiskaju kompanije koje proizvode poluprovodnike kompanije na „veću transparentnost“ u vezi njihovih lanaca snabdevanja, dok žure da ublaže posledice globalnog nedostatka čipova.

Financial Times prenosi izjavu jednog američkog zvaničnika koji je istakao da će država formalno zatražiti više informacija od kompanija o njihovim lancima snabdevanja. „Nadamo se da će ovo biti početak šireg nastojanja da se postigne veća transparentnost u pogledu ponude i potražnje“.

Upit će i zvanično biti podnet u Federalnom registru SAD, a za cilj ima prikupljanje informacija o ponudi i potražnji čipova, zalihama i različitim segmentima kupaca, rekli su zvaničnici, dok će odgovori biti dobrovoljni.

Taj potez dolazi pošto su ministarka trgovine Đina Rajmondo (Gina Raimondo) i direktor Nacionalnog ekonomskog saveta Brajan Dis (Brian Deese) u Beloj kući sazvali sastanak sa predstavnicima kompanija koje učestvuju u lancu snabdevanja čipovima.

Administracija Džoa Bajdena (Joe Biden) žuri sa rešavanjem globalnog nedostatka čipova od početka ove godine, kada je nekoliko proizvođača automobila, uključujući General Motors i Ford, bilo primorano da zatvore delimično ili u celosti svoje pogone u SAD, jer nisu mogli da kupe dovoljno čipova, prenosi FT.

Nagli rast tražnje za potrošačkom elektronikom tokom pandemije doveo je do nedostatka čipova, što je u SAD pogoršano sankcijama kineskom proizvođaču čipova Semiconductor Manufacturing International Corp.

Ova situacija je posebno opteretila proizvođače automobila širom sveta jer su proizvođači čipova preusmerili zalihe za potrošače u elektronici za široku potrošnju, koji plaćaju višu cenu za poluprovodnike.

Predstavnici Bele kuće su zabrinuti da bi potencijalno zatvaranje fabrika u Vijetnamu i Maleziji, izazvano širenjem delta varijante korona virusa, moglo dodatno uticati na lance snabdevanja.  Neki delovi lanca snabdevanja čipovima, uključujući montažu i pakovanje, nalaze se baš u tim zemljama.

Nestašica je obnovila pozive američke industrije poluprovodnika za državnu finansijsku pomoć. Udruženje industrije poluprovodnika tvrdi da je američka proizvodnja čipova opala jer subvencije ponuđene kompanijama iz stranih vlada čine proizvodnju čipova u SAD nekonkurentnom.

Američki zvaničnici podržavaju odobravanje paketa vladinih sredstava u iznosu od 52 milijarde dolara za američku industriju čipova, koji je usvojio Senat, ali ga još nije odobrio Predstavnički dom Kongresa.

Ranije ovog meseca, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) najavila je stvaranje akta o evropskoj proizvodnji čipova kako bi se stalo na put prevelikom oslanjanju EU na proizvođače poluprovodnika u Aziji, kao „pitanje tehnološkog suvereniteta“.

  • MARKO7

    2.10.2022 #1 Author

    Šta li će ovo biti…

    Odgovori

  • BOLEK

    15.1.2023 #2 Author

    Mislim da oni ne mogu imati taj problem sa cipovima

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...