prelaze na manje modularne reaktore

Belgija 2025. godine zatvara poslednju aktivnu nuklearnu elektranu

EkologijaInvesticijeNovacSvetU fokusuVesti

23.12.2021 11:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Belgija 2025. godine zatvara poslednju aktivnu nuklearnu elektranu Belgija 2025. godine zatvara poslednju aktivnu nuklearnu elektranu
Belgijska vlada postigla je sporazum kojim se potvrđuje da će nuklearne elektrane u zemlji biti zatvorene 2025. godine, ali će država nastaviti da ulaže... Belgija 2025. godine zatvara poslednju aktivnu nuklearnu elektranu

Belgijska vlada postigla je sporazum kojim se potvrđuje da će nuklearne elektrane u zemlji biti zatvorene 2025. godine, ali će država nastaviti da ulaže u tehnologiju nuklearne energije, objavili su u četvrtak belgijski javni servisi RTBF i VRT.

Rasprava o ovoj temi je trajala nedeljama u koalicionoj Vladi Belgije, koju čini sedam partija, pri čemu su Zeleni ostali odlučni da se poštuje zakon iz 2003. godine koji predviđa gašenje nuklearnih elektrana, dok su liberali iz francuskog govornog područja bili za to da dva najnovija reaktora ostanu otvorena, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Dvema belgijskim nuklearnim elektranama, sa ukupno sedam reaktora, upravlja francuska kompanija Engie.

Nakon razgovora tokom noći, ključna grupa ministara je postigla kompromis prema kojem će poslednja postojeća nuklearka biti zatvorena 2025. godine, pod uslovom da Belgija uloži 100 miliona evra (113,4 miliona dolara) u istraživanje buduće nuklearne energije, sa naglaskom na manje modularne reaktore, preneli su belgijski mediji.

Belgija tek treba da utvrdi kako da nadoknadi manjak električne energije, a jedna od opcija su gasna postrojenja. Odluka o tome može biti doneta do marta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...