Gorivo u Srbiji poskupljuje od kraja oktobra i ne vidi se da će skoro doći do stabilizacije cena derivata

Benzin za deset dana poskupeo dva dinara po litru

AnalizaSrbijaU fokusuVesti

14.3.2021 18:00 Autor: Gordana Bulatović 6

Benzin za deset dana poskupeo dva dinara po litru Benzin za deset dana poskupeo dva dinara po litru
Prosečna cena običnog benzina na pumpama u Srbiji trenutno iznosi 147,40 dinara za litar. Deset dana pre, litar ovog goriva koštao je dva dinara... Benzin za deset dana poskupeo dva dinara po litru

Prosečna cena običnog benzina na pumpama u Srbiji trenutno iznosi 147,40 dinara za litar. Deset dana pre, litar ovog goriva koštao je dva dinara manje.

„Cene goriva u Srbiji su postepeno počele da rastu pre otprilike tri meseca i poskupljenje je u najvećoj meri bilo odraz upravo rasta cene nafte. Prosečna cena litre benzina od 30. oktobra, pa do 8. marta ove godine je povećana za oko deset dinara, dizela za 12, a TNG-autogasa za oko devet dinara. U pitanju je povećanje od 8 do 12 procenata, dok je sirova nafta u tom periodu poskupela za više od 80 odsto“, kažu u Udruženju naftnih kompanija Srbije.

Iz Udruženja podsećaju i da se od 15. februara primenjuju novi veći nominalni iznosi akciza na derivate nafte, tako da su troškovi proizvođača i uvoznika od tog dana povećani za oko jedan dinar, što se, ističu oni, pre ili kasnije, kao rast bilo kog drugog troška, odražava i na cene goriva.

„U prosečnoj maloprodajnoj ceni, recimo, dizela koja je u drugoj nedelji marta ove godine, bila 152,54 din/l, državne dažbine su iznosile 87,65 din/l ili 57,5 odsto, a ukupno naftnim kompanijama, od izvora nafte do benzinske stanice, pripalo je 64,88 din/l“, napominju iz Udruženja.

„Cena sirove nafte ima trend rasta pet meseci i dostignuta cena Brent je u odnosu na kraj oktobra povećana za 82 odsto i to nakon pada u prethodna dva dana, inače je skok cene Brent 7. marta iznosio 88 odsto“, iznose računicu predstavnici Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Rast cene nafte je, napominju, podstaknut očekivanjima trgovaca da će u narednom periodu biti povećana potrošnja, kao posledica oživljavanja ekonomskih aktivnosti i generalno povećanja mobilnosti. Ova procena je doprinela povećanju potražnje, koju s druge strane nije pratio i rast proizvodnje sirove nafte.

„Naime, zemlje proizvođači nafte u okviru sporazuma OPEC+ koje su sporazumno smanjile isporuke sa svojih naftnih polja, samo pre nekoliko dana nisu videle razlog za povećanje proizvodnje, što je dovelo do narušavanja ravnoteže i naglog rasta cena“ podsećaju iz Udruženja naftnih kompanija Srbije i napominju da će, kao i do sada, cena goriva na benzinskim stanicama u našoj zemlji zavisiti od svetskih cena nafte.

Obrnuti scenario kretanja prosečnih maloprodajnih cena goriva se, ističu u Udruženju naftnih kompanija, dešavao prošle, 2020. godine u periodu januar – maj kada je gorivo u Srbiji za samo pet meseci pojeftinilo za oko 30 dinara za litar.

  • Tina

    14.3.2021 #1 Author

    Ipak je to veliko povecanje cena u kratkom vremenskom periodu.

    Odgovori

  • Anna

    15.3.2021 #2 Author

    Nadam se da će se uskoro cene vratiti na staro. Mada porast cene goriva je i pokušaj da se što veći broj vozača preorijentiše na električne automobile.

    Odgovori

  • Maša

    18.1.2022 #3 Author

    Cena je prava sitnica 🙄

    Odgovori

  • PEPE 007

    23.1.2022 #4 Author

    Bice uskoro 200 po litru….Samo opusteno. 😁

    Odgovori

  • Lolek

    2.3.2022 #5 Author

    Malo po malo malo po malo

    Odgovori

  • LUKA

    9.3.2022 #6 Author

    Cene samo rastu I’ma li kraja?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...