Kazne za pravna lica od 150.000 dinara

Beogradske firme u obavezi su da čiste fasade svojih zgrada

InfrastrukturaSrbijaVesti

10.6.2021 08:28 Autor: Ljiljana Begović 0

Beogradske firme u obavezi su da čiste fasade svojih zgrada Beogradske firme u obavezi su da čiste fasade svojih zgrada
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, rekao je da će odbornici Skupštine Grada Beograda odlučivati o izmenama i dopunama Odluke o komunalnom redu, u okviru... Beogradske firme u obavezi su da čiste fasade svojih zgrada

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, rekao je da će odbornici Skupštine Grada Beograda odlučivati o izmenama i dopunama Odluke o komunalnom redu, u okviru koje će biti i obaveza čišćenja fasada.

“Ovom odlukom predviđeno je da pravna lica koja su vlasnici zgrada i kuća koje se nalaze u kulturno-istorijskim celinama imaju obavezu da se staraju da njihove fasade budu uredne i bez grafita, kao i da ih obnavljaju stručno i kvalitetno uz uslove i saglasnost nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture”, rekao je Vesić.

Kako kaže ova obaveza se odnosi samo na objekte u vlasništvu pravnih lica, odnosno kompanija, banaka, osiguravajućih društava, pošta, ali i na objekte u kojima su škole, vrtići ili fakulteti.

“Odluka se ne odnosi na stambene zgrade. Pravna lica, odnosno kompanije koje ne budu čistile svoje fasade od grafita dobiće prekršajnu kaznu od 150 hiljada dinara”, objasnio je zamenik gradonačelnika Beograda.

Odbornici Skupštine grada takođe će se izjasniti i o Programu subvencija za kupovinu bicikala.

“Ako odbornici usvoje ovu odluku, Grad Beograd će izdvojiti deset miliona dinara za subvencije za kupovinu bicikala domaće proizvodnje. Ove godine, dve hiljade naših sugrađanki i sugrađana biće u prilici da koriste ovu subvenciju. Ovom odlukom nastavlja se sa reformama u oblasti zaštite životne sredine aktivnijim uključivanjem organizacija civilnog društva i doslednom primenom propisa Evropske unije, čiji je jedan od prioritetnih ciljeva povezivanje građana, civilnog sektora i javne uprave”, naveo je Vesić.

Novac, ugovor i penkalo
Foto: Shutterstock

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojčić, rekao je da je budžet Grada Beograda najveći u novijoj istoriji grada i iznosi 1.219.311.869 evra, odnosno 143.355.471.970 dinara.

On je naglasio da je za pitanje energetske efikasnosti potrebno opredeliti 2,9 milijardi dinara – za rekonstrukciju i izgradnju fasada, gasovoda, toplovod, korišćenje obnovljivih izvora energije.

Kako je dodao, u segmentu organizacije urbanog planiranja i mobilnosti potrebno je opredeliti 1,2 milijarde, oko stotinu miliona za zelenu infrastrukturu, a za prečišćavanje otpadnih voda 900 miliona dinara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...