NEMAČKA NE NAMERAVA DA ODUSTANE OD SEVERNOG TOKA 2

Berlin odgovara na sankcije Vašingtona politikom svršenog čina?

BiznisEUInfrastrukturaSvetVesti

17.3.2021 12:31 Autor: Vladimir Jokanović 0

Berlin odgovara na sankcije Vašingtona politikom svršenog čina? Berlin odgovara na sankcije Vašingtona politikom svršenog čina?
Berlin nema nameru da odustane od završetka izgradnje gasovoda “Severni tok2“ (ST2) i računa da će uspeti da postigne nagodbu sa Vašingtonom koji se... Berlin odgovara na sankcije Vašingtona politikom svršenog čina?

Berlin nema nameru da odustane od završetka izgradnje gasovoda “Severni tok2“ (ST2) i računa da će uspeti da postigne nagodbu sa Vašingtonom koji se protivi realizaciji projekta isporuke ruskog gasa u Evropu i preti novim sankcijama. Plan Nemačke mogao bi se ukratko opisati kao politika svršenog čina.

Prema rečima neimenovanih diplomata i zvaničnika, Berlin navodno računa da je najbolja strategija da se američkoj administraciji predstavi gotova stvar u obliku kompletiranog projekta, prenosi Sabah Daily, pozivajući se na Reuters. Radovi bi mogli biti okončani do septembra, ne ostavljajući SAD previše vremena da smisli efikasne mere za obustavu projekta.

“Berlin pokušava da kupi vreme i osigura da izgradnja bude završena, jer veruje da će se, kada gasovod krene, stvari izgledati drugačije (za SAD)“, rekao je visoki zvaničnik Evropske unije, koji je kao i drugi zvaničnici sa kojima je razgovarao Reuters insistirao na anonimnosti zbog osetljivosti ovog pitanja. Iako je Vašington javno upozorio da će nastaviti aktivnosti protiv ST2, nemački zvaničnici i diplomate EU veruju da postoji prostor za pregovore.

Foto: Youtube screenshot

Prema istom izvoru neimenovani diplomata Stejt departmenta naveo je da je ST2 “teško nasleđe“ za aktuelnu američku administraciju i da Vašington mora biti pragmatičan u pogledu onoga što realno može da uradi. “Ako ne možemo zaustaviti cevovod, kako ga onda najbolje iskoristiti kada bude urađen“, naveo je on.

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas (Heiko Maas) očekuje svoj prvi susret licem u lice sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom (Antony Blinken) krajem tekućeg meseca na ministarskom sastanku NATO u Briselu. Mas je više puta istakao da je ST2 privatno, a ne političko preduzeće, dok kompanije koje su angažovane u poslu navode da je reč o ekonomskom projektu.   

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) ocenio je da je cevovod ispod Baltičkog mora do Nemačke “loša ideja za Evropu“, podseća UNIAN Info. Razlozi za to su što se njime povećava evropska energetska zavisnost od Rusije i što predstavlja konkurenciju isporukama tečnog prirodnog gasa iz SAD

Takođe, ST2 zaobilazi zapadnog saveznika Ukrajinu, potencijalno je lišavajući postojećih vrednih tranzitnih naknada. Nemačka tvrdi da će zaštiti Kijev tako što će obezbediti nastavak isporuke gasa iz Rusije preko Ukrajine, a bivši nemački ambasador u SAD Volfgang Išinger (Wolfgang Ischinger) javno je predložio sistem “sigurnosne kočnice“.

Prema njegovom predlogu, koji je izazvao interesovanje i izvan Nemačke, Berlin bi mogao da zaustavi protok gasa iz Rusije ukoliko bi Moskva prešla “crvenu liniju“. Drugim rečima, ako bi pokušala da potkopa postojeći režim tranzita gasa kroz Ukrajinu ili ako bi podstakla nasilje na istoku Ukrajine.

Foto: Youtube screenshot

Mediji su nedavno izvestili da se najmanje 18 evropskih kompanija povuklo iz učešća u projektu ST2 zbog američke pretnje sankcijama. Među njima je i nemačka gasna kompanija Wintershall, koja je završila učešće u projektu u koji je uložila 730 miliona evra. Osiguravajuća kuća Munich Re Syndicate Ltd takođe je prekinula saradnju sa konzorcijumom ST2 AG.

ST2 je partnerski poduhvat ruskog Gazproma i pet evropskih energetskih kompanija – francuske ENGIE, austrijskog OMW, britansko-holandske Royal Dutch Shell i nemačkih Uniper i Wintershall, a svaka od evropskih kompanija obavezala se da će sa po 950 miliona evra učestvovati u finansiranju projekta, dok je za ostatak finasiranja obavezu preuzela ruska kompanija. Prema inicijalnom planu gasovod je trebalo da postane operativan do kraja 2020. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...