Udruženje poslovnih žena Srbije realizuje projekat ekonomskog osnaživanja i samozapošljavanja

Besplatne online radionice za socijalno ugrožene žene

BiznisBolji posaoSvetVesti

26.2.2021 15:47 Autor: Ljiljana Begović 9

Besplatne online radionice za socijalno ugrožene žene Besplatne online radionice za socijalno ugrožene žene
Uprkos situaciji u koju nas je sve dovela pandemija korona virusa Udruženje poslovnih žena Srbije je pronašlo način da se online realizuje projekat “Ekonomsko... Besplatne online radionice za socijalno ugrožene žene

Uprkos situaciji u koju nas je sve dovela pandemija korona virusa Udruženje poslovnih žena Srbije je pronašlo način da se online realizuje projekat “Ekonomsko osnaživanje ranjivih grupa žena kroz obuke za zanate”. Ovogodišnji projekat se održava uz savetodavnu i finansijsku podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

„U projekat će biti uključene sve kategorije žena, ne odnosi se samo na nezaposlene. Ranjive kategorije žena su često privremeno-povremeno zaposlene ili rade na zameni osobe koja je na bolovanju. Žene iz ruralnih krajeva često rade na sezonskim poslovima. Iz tog razloga je bitno da imaju opciju da putem zanata ostvare ili samozaposlenje ili da ovim putem dođu do dopunskog prihoda“, kaže za Biznis.rs Dragana Dobrosavljević, menadžerka ovog  projekta.

Projekat će se realizovati kroz besplatne obuke koje imaju za cilj podršku inkluziji i ekonomskom osnaživanju i osposobljavanju žena za samozapošljavanje. Obuke su namenjene ženama romske nacionalnosti i ženama iz ruralnih sredina Srbije, koje takođe imaju otežan pristup ka tržištu rada, a moći će da budu praktično osposobljene da se bave popularnim zanatima.

Žena na poslu
Foto: Unsplash.com

„U prvoj fazi projekta, koja je upravo otpočela, obuku o Izradi veb sajtova sa osnovama programiranja pohađa već nekoliko žena iz Pirota, Niša, Beograda, Smederevske Palanke i Osipaonice. Dame su izuzetno motivisane da postojeće znanje rada na računaru podignu na viši nivo. Obuka se održava online i bazira se na WordPress platformi, koja je odabrana zbog svoje jednostavnosti korišćenja“, objašnjava Dobrosavljević.

U narednoj fazi projekta nova grupa polaznica će imati priliku da pohađa obuku za Osnove kozmetičkih tretmana i priprema preparata za negu lica i tela. Teme ove obuke su tehnike masaže lica i glave uz osnove masaže tela, kratko upoznavanje sa anatomijom, tehnike kojima se može otkloniti bol, kao i kako se mogu pripremiti delotvorni preparati za negu lica i tela.

„Nakon online obuke, ukoliko uslovi dozvole, biće održan i po jedan dan direktne obuke u četiri grada iz kojih bude najviše polaznica, a nakon toga slede dva meseca mentorske podrške“, navode iz Udruženja poslovnih žena Srbije.

wellness spa centar
Foto: TO Loznica

Treća faza projekta će zainteresovane žene iz ranjivih grupa edukovati u oblasti keteringa i priprema torti i kolača.

Naša sagovornica kaže da je i u ovoj fazi planiran po jedan dan direktne obuke u četiri grada, ukoliko uslovi dozvole, a zatim slede dva meseca mentorske podrške.

„Projekat ekonomskog osnaživanja žena nastavak je izuzetno uspešnog i korisnog  projekta realizovanog pre dve godine za istu ciljnu grupu. Tada je Udruženje poslovnih žena Srbije prepoznalo potrebu da se besplatne obuke priušte što većem opsegu žena iz ranjivih grupa, a u cilju podrške njihovoj inkluziji, ekonomskom osnaživanju i osposobljavanju za samozapošljavanje“, naglašava Dobrosavljević.

Sve zainteresovane žene koje pripadaju grupi teže zapošljivih iz ruralnih sredina kao i romske nacionalnosti mogu se prijaviti za obuke koje će se odvijati u II i III fazi projekta, tj. za obuke osnove kozmetičkih tretmana i keteringa i priprema torti i kolača.

  • Stefan

    26.2.2021 #1 Author

    Odlicno

    Odgovori

  • Snežana

    26.2.2021 #2 Author

    Bravo za ideju!👏

    Odgovori

  • Tatjana

    26.2.2021 #3 Author

    Izvrsno

    Odgovori

  • ZORICA.S

    26.2.2021 #4 Author

    Treba ih podrzati!!!

    Odgovori

  • Bane

    26.2.2021 #5 Author

    Odlična ideja svakako ih treba podrzati

    Odgovori

  • GocaBG

    26.2.2021 #6 Author

    Samo da zazivi i da da rezultate…

    Odgovori

  • Mdx

    27.2.2021 #7 Author

    Bravooo

    Odgovori

  • Jelena

    27.2.2021 #8 Author

    👏

    Odgovori

  • Marta

    28.2.2021 #9 Author

    kako ovakve informacije stizu do zena iz ruralnih sredina? ideja je odlicna samo jos kad bi oni kojima je ova informacija vazna bili obavesteni , 90% onih kojima ovako nesto treba nece cuti da postoji ,marketing ,bar plakat u bus!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...