Afroamerikanci najviše pogođeni na tržištu rada u SAD

Bez beneficija ostaje 7,5 miliona nezaposlenih Amerikanaca

AnalizaSvetU fokusuVesti

10.8.2021 17:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bez beneficija ostaje 7,5 miliona nezaposlenih Amerikanaca Bez beneficija ostaje 7,5 miliona nezaposlenih Amerikanaca
Mnogi Amerikanci bez zaposlenja širom SAD sa strahom očekuju šesti septembar, odnosno nacionalni praznik Labor Day, jer će tada oko 7,5 miliona njih prestati... Bez beneficija ostaje 7,5 miliona nezaposlenih Amerikanaca

Mnogi Amerikanci bez zaposlenja širom SAD sa strahom očekuju šesti septembar, odnosno nacionalni praznik Labor Day, jer će tada oko 7,5 miliona njih prestati da prima beneficije za nezaposlene. Taj broj je otprilike pet puta veći od 1,3 miliona ljudi, koji su izgubili pravo na državnu pomoć u decembru 2013. godine, kada se zemlja oporavljala od recesije izazvane Svetskom finansijskom krizom, prenosi CNBC.

Iako se ekonomija stalno poboljšava, SAD su izgubile više od 5,5 miliona slobodnih radnih mesta od februara 2020. godine naovamo. Brzo širenje delta soja korona virusa preti da oteža povratak ljudi na posao u zemlji koja u proseku ima dnevno 100.000 novih slučajeva obolelih od virusa Covid-19.

Viši saradnik u Fondaciji Century i nacionalni stručnjak za nezaposlene, Endru Stetner (Andrew Stettner) upozorava na posledice prestanka davanja beneficija sledećeg meseca, i ističe da su se naknade za nezaposlene promenile: “Kongres je odlučio da pomogne velikom broju ljudi, koji obično nisu ispunjavali uslove za beneficije, uključujući radnike na koncertima i honorarce, i ljude koji nisu mogli da rade jer su morali da se brinu o svojoj deci zbog zatvorenih škola i njima smo povećali iznos beneficija.“

On dodaje da su ove promene veliki podsticaj za ekonomski oporavak i da, iako su otpušteni milioni radnika, nije došlo do povećanja stope siromaštva. Ipak, Stetner smatra da je prerano da u septembru dođe do ukidanje beneficija.

Prema njegovim rečima, u onim državama koje su ukinule ovakve vrste naknada ne raste zaposlenost brže nego u državama koje su ih zadržale.

Primećeno je da su pripadnici afroameričke populacije najviše pogođeni pandemijom, dok se beli radnici zapošljavaju po većoj stopi, i da negovatelji, koji su izgubili posao zbog zatvaranja škola i dalje ne mogu da pronađu nove poslove.

Stetner zaključuje za CNBC da bi većina nezaposlenih trebalo da iskoristi resurse za pomoć pri traženju posla i da uvek postoji mogućnost prekvalifikovanja kao opcija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...