Udruženje radnika na internetu kategorički odbilo predlog Ministarstva finansija

Bez dogovora frilensera i Vlade Srbije

PoreziPreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

5.2.2021 18:18 Autor: Ljiljana Begović 0

Bez dogovora frilensera i Vlade Srbije Bez dogovora frilensera i Vlade Srbije
Frilenseri i predstavnici Vlade nisu postigli dogovor na sastanku u petak,  o budućem problemu oporezivanja radnika na internetu. Ministarstvo finansija iznelo je predlog da... Bez dogovora frilensera i Vlade Srbije

Frilenseri i predstavnici Vlade nisu postigli dogovor na sastanku u petak,  o budućem problemu oporezivanja radnika na internetu.

Ministarstvo finansija iznelo je predlog da u aprilu budu donesene izmene zakona prema kojima bi se povećali normirani troškovi, a kamata bila otpisana.

„Vlada je predložila da se do donošenja izmena zakona koje se očekuje u aprilu nastavi sa obustavom poreske kontrole, a novim zakonskim odredbama bi regulisali prošle navodne poreske obaveze otpisom kamata, podizanjem normiranih troškova sa 20 na 43 odsto, kao i reprogramom duga sa najdužim rokom otplate od 10 godina“, kažu za Biznis.rs iz URI.

Ovaj obračun bi važio i za buduće prihode sve do donošenja novog zakona koji bi se odnosio na fleksibilne oblike rada, a koji je planiran za kraj ove ili početak naredne godine.

„Mi smatramo ovu ponudu, odnosno predloženo rešenje Vlade potpuno neprihvatljivim. Ne vidimo da su iskazali ni minumum razumevanja za probleme koji su sami izazvali dugogodišnjim nečinjenjem, a potom iznenadnim delovanjem Poreske uprave i hajkom na ljude koju su pošteno radili i izdržavali se“, navode iz URI.

Predstavnici Udruženja su predlog kategorički odbili, rekavši da ljudi koji rade na internetu neće imati novca da dugove i doprinose plate.

Predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar naglašava da frilenseri koji su radili za 300 evra mesečno, treba retroaktivno da plate oko sedam hiljada evra, i da je većina rešenja koja su pristigla od Poreske uprave, nenaplativa.

Porez
Foto: Pixabay.com

Nakon sastanka sa predstavnicima Vlade i Ministarstva finansija, Udruženje radnika na internetu je pozvalo svoje članove da se javno izjasne šta misle o ovom predlogu i da li im je ovakvo rešenje Vlade prihvatljivo.

„Nećemo govoriti o daljim koracima, ali naša borba neće prestati dok se ne dobije prihvatljivo rešenje za sve frilensere“, rekao je Miran Pogačar u ime URI.

Vlada Srbije će svoj predlog zvanično izneti 8. februara.

Laptopovi
Foto: Shutterstock

Podsetimo, problem oko oporezivanja frilensera u Srbiji traje od oktobra prošle godine kada su na naplatu svima onima koji se bave radom na internetu stigla rešenja o retroaktivnom plaćanju poreza za pet godina unazad.

Frilenseri žele da plaćaju poreze i doprinose, ali kada se njihov poreski i radni status adekvatno reguliše, rekla je Katarina Pavlović iz Udruženja radnika na internetu (URI).

Ona je istakla da su njihovi predlozi da se oporezivanje reguliše uz određivanje neoporezivog dela dohotka i po principu progresivnosti, dok u domenu radnih prava URI predlaže usvajanje leks specijalisa ili izmene Zakona o radu, kako bi se na odgovarajući način regulisala prava i obaveze frilensera, uključujući tu i pravo na bolovanje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...