BEZ KARANTINA PRI PRELASKU FRANCUSKE GRANICE i pored drugačije najave ministra zdravlja

EUSvetVesti

4.5.2020 12:06 Autor: Vladimir Jokanović 0

BEZ KARANTINA PRI PRELASKU FRANCUSKE GRANICE i pored drugačije najave ministra zdravlja BEZ KARANTINA PRI PRELASKU FRANCUSKE GRANICE i pored drugačije najave ministra zdravlja
Francuski zvaničnici najavili su da putnici iz zemalja EU i Velike Britanije neće biti u obavezi da provode 14 dana u karantinu, kako je... BEZ KARANTINA PRI PRELASKU FRANCUSKE GRANICE i pored drugačije najave ministra zdravlja

Francuski zvaničnici najavili su da putnici iz zemalja EU i Velike Britanije neće biti u obavezi da provode 14 dana u karantinu, kako je ranije predložio francuski ministar zdravlja Olivije Veran (Olivier Veran). On je u subotu nakon sastanka Saveta ministara rekao da će karantin biti obavezan za sve koji budu stupili na francusko tlo, uključujući Francuze koji dolaze iz inostranstva.

Suprotno najavama ministra, francuska ambasada u Londonu, saopštila je na svojoj veb stranici da se mera obaveznog karantina neće odnositi na one koji dolaze u Francusku iz Velike Britanije i iz država Šengenske unije. To je nešto kasnije potvrdila Jelisejska palata, prenosi „Guardian“.

Veranova izjava o obaveznom karantinu utemeljena je na nacrtu zakon kojim se produžava „vanredno stanje zdravlja“ do 24. jula, a taj dokument  je sačinjen na bazi razgovora u Savetu ministara. Nacrt zakona upućen je Senatu, a zatim će biti prosleđen Donjem domu francuskog parlamenta.

U nacrtu zakona navedeno je da će karantin biti uveden za sve koji budu stigli na francusku teritoriju iz „zona u kojima kruži virus“. Veran je rekao da će detaljna pravila karantina i izolacije biti objavljeni dekretom, ali nije pominjao eventualno izuzeće za građane iz država šengenskog prostora i Velike Britanije.

„Karantin u trajanju 14 dana odnosi se na osobe koje nemaju simptome zaraze, a izolacija na one koji su pozitivno testirani na korona virus“, rekao je Veran. On je dodao da će se za karantin i izolaciju koristiti smeštaj koji organizuju francuske vlasti, a to su medicinski centri i eventualno hoteli. Izolovani će imati pravo na žalbu, a sud će odlučivati o opravdanosti preduzetih mera.

Ministar je istakao da osobe čiji je test na korona virus bio pozitivan, a već se nalaze u Francuskoj, nisu u obavezi da se samoizoluju, već da se računa „na duh odgovornosti francuskog naroda“. Nema naznaka kada bi pomenuti nacrt zakona, koji će parlament razmatrati narednih dana, trebalo da počne da važi.  

Granice Francuske zatvorene su od 8. aprila za turiste ili one koji nemaju važne razloge za ulazak u tu zemlju. U izjavi ministra u subotu nije bilo naznaka kada će hotelima, restoranima i kafićima biti dozvoljeno ponovno otvaranje, što je izazvalo zabrinutost u turističkom sektoru koji godišnje računa na 89 miliona posetilaca.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...