BIH OD MMF 165 MILIONA EVRA za stabilizaciju ekonomije

RegionVesti

1.4.2020 16:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

BIH OD MMF 165 MILIONA EVRA za stabilizaciju ekonomije BIH OD MMF 165 MILIONA EVRA za stabilizaciju ekonomije
Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Bosni i Hercegovini Endrju Džuel (Andrew Jewell) izjavio je u Sarajevu da MMF želi da u ovim... BIH OD MMF 165 MILIONA EVRA za stabilizaciju ekonomije

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Bosni i Hercegovini Endrju Džuel (Andrew Jewell) izjavio je u Sarajevu da MMF želi da u ovim teškim vremenima izrazi svoju solidarnost sa narodom Bosne i Hercegovine, prenosi Fena.

On je izjavio da se očekuje da će MMF u drugoj polovini aprila doznačiti oko 165 miliona evra kako bi pomogli vlastima BIH da povećaju potrošnju za zdravstvo i finansiraju mere za stabilizaciju ekonomije. Postoji i mogućnost da konačna doznaka bude veća od 165 miliona evra ukoliko Izvršni odbor MMF odluči da poveća limit za pozajmljivanje u okviru RFI, naveo je Džuel, preneo je biznisinfo.ba.

On je naglasio da u ovom vremenu neizvesnosti, valutni odbor Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBH) predstavlja stub stabilnosti, i da je dobro služio Bosni i Hercegovini više od dve decenije, doprinoseći niskoj stopi inflacije, finansijskoj stabilnosti i poverenju u valutu.

Džuel je naglasio bi svaki pokušaj da se devizne rezerve Centralne banke koriste u fiskalne svrhe narušio valutni odbor, predstavljao bi pretnju po finansijsku stabilnost i rizik za nastanak značajnih inflatornih kretanja. Drugim rečima to znači da bi, pored ekonomske i humanitarne krize sa kojima se BiH sada suočava, imali i finanijsku krizu i krizu valute. Iz tog razloga, ukoliko se kompromituje aranžman valutnog odbora, MMF neće pružiti finansijsku pomoć Bosni i Hercegovinu u okviru Instrumenta za brzo finansiranje, naveo je Džuel.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...