dodatna finansijska sredstva za razvoj poslovanja

Biznisi malih i srednjih preduzeća treba više da se fokusiraju na finansiranje iz internih izvora

InvesticijeMoja firmaNovacPoslovanjePreduzetnikVesti

28.10.2021 13:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Biznisi malih i srednjih preduzeća treba više da se fokusiraju na finansiranje iz internih izvora Biznisi malih i srednjih preduzeća treba više da se fokusiraju na finansiranje iz internih izvora
Malim i srednjim preduzetnicima često su potrebna dodatna sredstva da bi razvili svoje poslovanje, te se biznisi moraju više fokusirati na finansiranje iz internih... Biznisi malih i srednjih preduzeća treba više da se fokusiraju na finansiranje iz internih izvora

Malim i srednjim preduzetnicima često su potrebna dodatna sredstva da bi razvili svoje poslovanje, te se biznisi moraju više fokusirati na finansiranje iz internih izvora, kako bi ostvarili uštede dok se tržišta ne stabilizuju, rekao je u podkastu „Naša mreža“ direktor za poslovno savetodavne usluge u kompaniji PwC, Marko Fabris.

On je podsetio da je nedavno objavljen i predlog strategije za razvoj tržišta kapitala u Srbiji od 2021. do 2026. godine, koji se u dobroj meri odnosi na alternativne izvore finansiranja putem berze, izdavanja korporativnih obveznica i alternativnih investicionih fondova.

Fabris kaže da je potrebna bolja informisanost i ulaganje u sam biznis koji će omogućiti jednostavniji dolazak do novca, budući da preduzetnici često imaju predrasude i smatraju da kroz alternativne izvore finansiranja teško mogu doći do potrebnih sredstava i da je taj proces neizvestan. On dodaje da alternativni izvori finansiranja ulaze mnogo dublje u poslovanje društva u odnosu na banke i na taj način svode svoje rizike na minimum. Često finansijeri insistiraju da njihovi menadžeri i posle transakcije ostanu tu zbog svog znanja i odnosa sa partnerima.

Jedna osoba daje drugoj evre
Foto: Pixabay.com

„Finansiranje putem kapitala podrazumeva uspostavljanje partnerstva između društva kome su sredstva potrebna i trećeg lica, koje će kroz taj proces steći određeni procenat vlasništva. Strateški investitori bave se komplementarnom ili istom delatnošću i plan je zajedničko razvijanje biznisa. Finansijski investitori imaju cilj da investiranjem uvećaju vrednost društva i da zatim svoj udeo prodaju. Za preduzetnike je važno da razumeju šta investitor želi da postigne, na koji način i u kom roku, kao i šta će se dogoditi sa postojećim biznisom. Svaki preduzetnik svoju poziciju treba da učini što boljom kako bi postigao najbolji dogovor, a u tome mu pomažu struktura zaposlenih, jasni planovi i dobro izveštavanje”, rekao je Marko Fabris.

Alternativni izvori prikladni su za sve privredne subjekte i predstavljaju težnju za ostvarenje ušteda i optimizacije koje će rezultirati manjom potrebom za eksternim finansiranjem. Dobra interna analiza je preduslov za adekvatne buduće korake, objašnjeno je u podkastu.

„Nadam se da će postati uobičajeno da kompanije finansiraju svoja sredstva i putem korporativnih obveznica i izlaskom na berzu, jer ćemo na taj način svi mi sutra imati mogućnost da postanemo investitori. Kod preduzetnika koji tek pokreću svoj biznis postoje različiti programi koji mogu biti finansirani od strane države, u vidu kredita ili bespovratne pomoći. Postoje i fondovi Evropske unije i različitih međunarodnih finansijskih institucija, koji pružaju i konsultantsku uslugu za implementaciju projekata investiranja. Savetujem svima da prate te javno dostupne programe i startapove”, zaključio je Fabris.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...