RAST IZVOZA NEMAČKE U KINU

Blagi oporavak nemačkog izvoza u januaru ove godine

EUSvetVesti

9.3.2021 14:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Blagi oporavak nemačkog izvoza u januaru ove godine Blagi oporavak nemačkog izvoza u januaru ove godine
Nemački izvoz je u januaru ove godine, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, porastao za 1,4 odsto u odnosu na decembar, kada je porastao... Blagi oporavak nemačkog izvoza u januaru ove godine

Nemački izvoz je u januaru ove godine, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, porastao za 1,4 odsto u odnosu na decembar, kada je porastao za 0,4 odsto, saopštio je nemački Savezni zavod za statistiku (Destatis).

Uvoz je u januaru pao za 4,7 odsto u odnosu na poslednji mesec 2020. godine, kada je stagnirao.

Na ovaj način Nemačka u januaru beleži suficit u trgovinskoj razmeni sa svetom u iznosu od 22,2 milijarde evra, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, što je za trećinu više u odnosu na decembar 2020.

Izvor: Destatis

Na godišnjem nivou nemački izvoz je u januaru pao za 8,0 odsto, dok je uvoz u odnosu na prošlogodišnji januar smanjen za 9,8 procenata.

Dobar rezultat je ostvaren u izvozu u Kinu, koji je porastao za 3,1 odsto. Isporuke u druge zemlje Evropske unije smanjene su za 6 odsto, dok je sličan pad zabeležen i kod uvoza.

Izvoz u Veliku Britaniju pao je za čak 29 odsto, a u SAD za 6,2 procenta, objavio je Destatis.

Prema procenama ekonomista, nemačku ekonomiju u prvom kvartalu ove godine očekuje pad, dok se oporavak očekuje u periodu od aprila do juna.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...