SKROMAN I NEIZVESTAN POČETAK NOVE EKONOMSKE GODINE

Blagi rast industrijske proizvodnje i prerađivačke industrije u januaru

AnalizaSrbijaU fokusuVesti

8.3.2021 12:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Blagi rast industrijske proizvodnje i prerađivačke industrije u januaru Blagi rast industrijske proizvodnje i prerađivačke industrije u januaru
Međugodišnji porast i ukupne industrijske proizvodnje i proizvodnje prerađivačke industrije u januaru je manji nego što je bio u decembru, ali je, posle visokog... Blagi rast industrijske proizvodnje i prerađivačke industrije u januaru

Međugodišnji porast i ukupne industrijske proizvodnje i proizvodnje prerađivačke industrije u januaru je manji nego što je bio u decembru, ali je, posle visokog desezoniranog porasta u decembru i održavanja visokog nivoa tog indeksa u januaru, trend-ciklus ponovo preveden u rastući smer, navodi se u najnovijem izdanju ekonomskog biltena “Mesečne analize i trendovi” (MAT).

U januaru 2021. ukupna industrijska proizvodnja je međugodišnje povećana za 2,5 odsto. Glavni činilac ovog porasta je proizvodnja elektroprivrede sa međugodišnjim rastom od 11,7 odsto, dok je proizvodnja u rudarstvu istovremeno povećana za 0,2 odsto, a proizvodnja prerađivačke industrije za 0,1 odsto. Posle pada u novembru i porasta u decembru desezonirani indeks ukupne industrijske proizvodnje povećan je i u januaru za 1,5 odsto, tako da je i trend-ciklus u tom mesecu dobio pozitivan priraštaj od 0,4 odsto, ističu autori MAT.

U januaru ove godine procenat međugodišnjeg porasta prerađivačke industrije je bio isti kao u celoj 2020. godini, tj. Skromnih 0,1 odsto, mada je trend prešao u rastući smer i njegova je vrednost u tom mesecu porasla za 0,5 procenata.

Kako je naglašeno, priliv po osnovu stranih direktnih investicija (SDI) nerezidenata u Srbiju iznosio je u decembru prošle godine, 766 miliona evra (što je za oko 213 miliona evra ili za 38,7 odsto više u odnosu na decembar 2019. godine). Kako se ističe, povećanje priliva SDI je u najvećoj meri rezultat priliva po osnovu privatizacije Komercijalne banke (395 miliona evra). U okviru portfolio investicija, zabeleženo je zaduženje države po osnovu emisije dugoročnih hartija od vrednosti u iznosu od 241 milion evra. U okviru ostalih investicija, u decembru 2020. godine je zabeleženo smanjenje neto kreditnih obaveza države u iznosu od 184 miliona evra.

Takođe, u decembru je zabeleženo povećanje deviznih rezervi u iznosu od 670 miliona evra, što je prevashodno rezultat pomenutih priliva po osnovu privatizacije Komercijalne banke kao i aktivnosti Narodne banke Srbije neto kupovinom deviza na domaćem deviznom tržištu.

Dinari
Foto: Shutterstock

Autori MAT takođe ističu da je promet u trgovini na malo, posle zastoja u novembru i decembru, u januaru ponovo porastao i međugodišnje i trendno, ali je međugodišnji porast skromniji nego što je bio u ranijm mesecima. Isto tako se ističe da Inflacije, u suštini, i dalje nema – međugodišnji porast potrošačkih cena je u januaru nastavio da se smanjuje, mesečni porast je manji od prosečnog mesečnog porasta u januaru tokom prethodnih deset godina, navodi se u biltenu „Mesečne analize i trendovi“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...